Spor o otcovství Abrahamovo

25. březen 2012

Biblický text: Janovo evangelium 8,31-59. Host pořadu: Mireia Ryšková, docentka Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Ježíš říkal Židům, kteří mu uvěřili: "Zůstanete-li v mém slovu, jste opravdu mými učedníky. Poznáte pravdu a pravda vás vysvobodí."

Odpověděli mu: "Jsme potomci Abrahamovi a nikdy jsme nebyli ničími otroky. Jak můžeš říkat, že se staneme svobodnými?"

Ježíš jim odpověděl: "Amen, amen, pravím vám, že každý, kdo činí hřích, je otrokem hříchu. A otrok nezůstává v domě navždy; navždy zůstává syn. Jestliže vás tedy Syn vysvobodí, budete vskutku svobodní. Vím, že jste potomci Abrahamovi, ale usilujete mne zabít, protože mé slovo nemá ve vás místo. Já mluvím o tom, co jsem viděl u svého Otce, a vy činíte to, co jste slyšeli u vašeho otce."

Odpověděli mu: "Náš otec je Abraham."

Ježíš jim řekl: "Kdybyste byli děti Abrahamovy, činili byste skutky Abrahamovy. Nyní usilujete mne zabít, člověka, který vám pověděl pravdu, kterou slyšel od Boha. To Abraham neučinil. Vy činíte skutky svého otce."

Řekli mu: "My nejsme zrozeni ze smilstva! Máme jednoho Otce, Boha."

Ježíš jim řekl: "Kdyby Bůh byl váš Otec, milovali byste mě, neboť z Boha jsem vyšel a od něho přicházím. Nepřišel jsem sám od sebe, ale on mne poslal. Proč nerozumíte mé řeči? Proto, že nemůžete slyšet mé slovo. Vy jste z otce Ďábla a chcete činit žádosti svého otce. On byl vrah od počátku a nestál v pravdě, protože v něm pravda není. Když mluví lež, mluví ze svého vlastního, protože je lhář a otec lži. Poněvadž já říkám pravdu, nevěříte mi. Kdo z vás mne usvědčí z hříchu? Říkám-li pravdu, proč mi nevěříte? Kdo je z Boha, slyší Boží slova. Vy neslyšíte, protože nejste z Boha."

Židé mu odpověděli: "Neříkáme správně, že jsi Samařan a máš démona?"

Ježíš odpověděl: "Já nemám démona, ale ctím svého Otce, vy však mne znevažujete. Já nehledám svou slávu; je však někdo, kdo hledá a soudí. Amen, amen, pravím vám, kdo by zachoval mé slovo, nespatří smrt na věčnost."

Židé mu řekli: "Teď jsme poznali, že máš démona. Abraham zemřel, i proroci, a ty říkáš: `Kdo by zachoval mé slovo, neokusí smrti na věčnost.´ Jsi snad větší než náš otec Abraham, který zemřel? Také proroci zemřeli. Co ze sebe děláš?"

Ježíš odpověděl: "Kdybych já oslavil sám sebe, má sláva by nic nebyla. Můj Otec to je, kdo mne oslavuje a o kom vy říkáte: `Je to náš Bůh.´ Vy jste ho nepoznali, ale já ho znám. Kdybych řekl, že ho neznám, budu lhář jako vy. Ale znám ho a jeho slovo zachovávám. Váš otec Abraham zajásal, že mohl uvidět můj den; uviděl jej a zaradoval se."

Židé mu řekli: "Ještě ti nebylo padesát let, a viděl jsi Abrahama?"

Ježíš jim řekl: "Amen, amen, pravím vám, dřív než byl Abraham, já jsem."

Zvedli kameny, aby je na něho hodili. Ježíš se však skryl, prošel mezi nimi a vyšel z chrámu. Tak odešel.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio