Asteroid doslova za všechny peníze.

6. duben 2017

Spisovatel Jules Verne vydal v roce 1908 knížku Honba za meteorem. Popisuje v něm objev pařížské hvězdárny, která zjistila, že kolem Země krouží meteor, který váží milion osm set šedesát sedm tisíc tun a je celý ze zlata, takže jeho cena je pět tisíc sedm set osmdesát osm miliard franků. To vyvolá pochopitelně značná zájem a vypukne kvůli tomu nepřátelství mezi jeho objeviteli i mezi státy a národy. Meteor nakonec spadne do moře a zanikne a je klid.

Příběh pak přepracoval Verneův syn Michel, který přenechal zničení meteoru vynálezci, který svým přístrojem meteor přitáhne a přesměruje a nechá spadnout do oceánu.


Teď se – když to trochu přeženeme – téma románu vrátilo ve skutečnosti. V roce 2023 NASA navštíví asteroid Psyché, který, kdyby se ho povedlo „chytit“ a dopravit k Zemi, by měl potenciál změnit svět, jak jej známe. Nachází se v širokém pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem a může být jádrem dávno mrtvé planety. Je to jedinečný vrak plující v naší sluneční soustavě, protože je téměř celý z kovu. Tato koule o velikosti 200 kilometrů obsahuje železo, nikl a možná i některé vzácné kovy včetně zlata, platiny a dokonce kobaltu.


Je to opravdu pozoruhodný objekt a ten, kdo by ho dostal do blízkosti Země, by téměř jistě přivedl ke kolapsu světovou ekonomiku. Problém je v tom, že celá světová ekonomika má hodnotu 73 bilionů amerických dolarů.


Dvousetkilometrový kovový míč ve skutečnosti stojí docela dost peněz, samotné železo by stálo kolem 10 000 kvadrilionu dolarů, říká vedoucí výzkumného úkolu Psyche Lindy Elkins-Tantonová.


V rozhovoru pro Global News Canada Elkins-Tantonová řekl: "I kdyby se nám podařilo urvat velký kus kovu a přetáhnout ho sem, co byste dělali? Mohli byste si na něj sednout a schovat ho a řídit globální zdroje jako jsou diamanty – a chránit svůj trh ?"


Naštěstí pro globální ekonomiku lidstvo nemá v současné době schopnost přivést Psyché k Zemi nebo dokonce poslat kosmickou loď, aby těžila některý z těchto kovů.

Ve vědě ale platí, že co není možné dnes, povede se třeba za pár desítek let a následky by mohly být zajímavé. V každém případě by měl Jules Verne dnes možná jisté zadostiučinění, že zase jednou předběhl dobu.

autor: Jan Jandourek
Spustit audio