Jak se můžeme učit od koček a psů

26. srpen 2016

Jeden výrok kreslíře Pavla Kantorka říká, že od koček se učíme a od psů se učíme se učit. Rozdíly mezi kočičí a psí povahou jsou známá věc a předmětem mnoha úvah a ještě více vtipů. Kočky bývají považovány za bytosti tak trochu tajemné. Proto bývaly uctívány jako bohyně. Pes je pro nás vlastně něco jako člověk, co chodí po čtyřech.

Kočka je šelma, o které se tvrdí, že zabíjí, i když nemusí. Dělá to ovšem elegantně, jedním skokem, žádný upocený běh za kořistí ve smečkách. Pes je zase znakem věrnosti. Neříká se, že kočka je přítel člověka, říká se to o psech. Kočka spíše prý lne k místu, než k lidem. A tak dále.

Většina našich představ o zvířatech jsou ale nejspíš jen projekce lidských povah do těch nebohých stvoření. Tak je pes věrný a kočka falešná, což jsou ale lidské vlastnosti. Pes je pes a kočka je kočka, což je tak velké moudro, že se na něj nedá nic říci. To ale neznamená, že zvířata vlastnosti nemají a kdo s nimi žil někdy pohromadě, tak ví, že se dokonce liší od jednoho exempláře k druhému.

Proč se ale učit od koček, jak o tom mluví pan Kantorek? Předně naprostému soustředění. V době prokrastinace nás může svést na falešnou cestu pozorování kočky, která většinu dne prospí. Ona ovšem nespí z lenosti, ale sbírá sílu na noc. Potom je maximálně zacílená a je těžké ji cokoli vymluvit, chce všechno dovést až do konečného cíle. Učíme se od nich samostatnosti. Zaběhlá kočka přežije na venkově i ve městě. Kočky jsou také učitelky něhy, ale nezávislé a hrdé. Jsou průkopnice emancipace.

Jak se od psa učíme se učit? Pes je spolupracovník, dokáže cokoli a provází člověka od poslední vesnické samoty až na severní pól a do vesmíru. Pes už byl všude, kam ho lidé poslali. Umí se naučit zachraňovat zmrzlé lidi v horách a hledat výbušniny a chodit pro noviny. Kočku by nikdo nepřesvědčil, že má hledat drogy, leda by na nich byla závislá a hledala je pro sebe.

Proto mají lidé po celou historii kočky a psy současně. Představují různé póly lidských povah, které jako lidé máme a jsou pro nás katalyzátor toho, abychom uvažovali sami o sobě, což se o rybičkách říci nedá. Možná se jednou s pokrokem vědy podaří zjistit, co si ty bytosti skutečně myslí. Pak se v novinách objeví pověstný titulek „Američtí vědci zjistili, že…“ s výsledkem, že si kočky a psi myslí to samé co my.

autor: Jan Jandourek
Spustit audio