Hudba a duchovní život

30. červen 2007

Jen málokdo pochybuje o tom, že posledních 20 let sledujeme duchovní probuzení lidstva - od zájmu o náboženské zážitky přes knihy o setkání s anděly až k mystice nové fyziky. Rokenrol tyto změny předjímal už v 60. letech a povzbuzuje je i dnes. Mnoho myšlenek, které vypadaly jako pomíjivá móda, se dnes vrátilo s větším důrazem, jelikož bývalí hippies dnes často zastávají vlivné pozice.

Například zpohanštění techno scény nastalo většinou zásluhou čtyřicátníků, kteří si poprvé vyzkoušeli LSD v šedesátých letech. Hledání vykoupení v rokenrolu se tím soustředilo na změnu vyvolanou kombinací hlasité hudby a psychedelických drog. Jsme svědky jakéhosi novodobého panteismu, snahy o rozplynutí ve všehomíru.

Ale drogy a hypnotizující hudba nedávají odpověď na otázky, které si náboženství vždy kladlo: Odkud přicházím, proč jsem tady, jak mám žít a kam jdu. A tak jde často o dočasnou duchovní proměnu, ale o nic trvalého.

Hledání spásy bude v rokenrolu dál pokračovat, už jen proto, že skládání často vzbuzuje u muzikantů otázky po prapůvodním zdroji tvořivosti. Van Morrison říká, že hudba má svůj původ v duchovním světě. Ale jen Hudba, ne hudební průmysl. Peter Towshend si zase myslí, že hudebníci jsou duchovně zaměření, protože muzika je tajemství.

Jak je možné, že mě některý akord tak nadchne? Co způsobuje, že má určitá kombinace tónů takový účinek? Jakmile se takhle začnete ptát, vydali jste se na duchovní cestu.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio