Zprávy z židovského světa

22. září 2014

V Lipsku vznikne další německé muzeum holocaustu; Izrael má vlastní zásoby ropy; poslední rabín žijící v Iráku hodlá opustit zemi.

V Lipsku vznikne další německé muzeum holocaustu

Další německé muzeum holocaustu vyroste v saském Lipsku. Rozhodlo o tom kuratorium muzejní nadace. Podle něho by měla expozice vyrůst v takzvaném Ruském pavilonu starého veletržního areálu. Muzeum by kromě židovského holocaustu mělo připomínat také ostatní akty genocidy, ke kterým ve světě v minulosti došlo. Kompletní koncept expozice a způsob jejího financování chce nadace zveřejnit na podzim příštího roku.

Izrael má vlastní zásoby ropy

Otázka, která již řadu desetiletí zaměstnává vědce i prosté Izraelce, dostala dílčí odpověď. Izrael má vlastní zásoby ropy. Nikdo však zatím neví, zda jsou dostatečně velké na to, aby měly strategický význam. Dosavadní pokusy najít na izraelském území ropu neobjevily tak vydatné naleziště, aby se těžba vyplatila. Nyní však bylo v oblasti Mrtvého moře objeveno ropné pole s kapacitou 6 - 8 milionů barelů, jehož vytěžení by již bylo ekonomicky výhodné. Přesto se jedná o množství, které představuje pouze zlomek izraelské roční spotřeby. Podle odborníků však lze očekávat další nálezy.

Poslední rabín žijící v Iráku hodlá opustit zemi

Poslední rabín žijící v Iráku oznámil, že hodlá opustit zemi. Rabi Emad Levy, jeden z několika málo členů kdysi více než stotisícové židovské komunity, řekl, že si v zemi připadá jako ve vězení. Jak uvedl, stejně jako ostatní zbývající iráčtí Židé se bojí opustit dům ze strachu před zavražděním nebo únosem.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio