74 let od osvobození Osvětimi a on-line kurzy judaismu

27. leden 2019

Na dnešek připadá Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinů proti lidskosti. Hebrejštinu a judaismus můžete studovat na Laurerových školách i z pohodlí domova. A také si řekneme, jak by mohl vypadat Terezín v roce 2030.

Lauderovy školy v Praze nabízejí on-line kurzy židovských studií a hebrejštiny. Jsou určeny pro dospělé, kteří nemohou docházet do běžných kurzů mimo domov. Proč je důležité vzdělávat i rodiče žáků? To zjišťovala Terezie Jirásková od koordinátorky e-školy Terezy Gafny Váňové.

Před 74 lety byl osvobozen vyhlazovací tábor Osvětim. V České republice si toto výročí připomínáme jako Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinů proti lidskosti. O významném dni bude mluvit Leo Pavlát.

Jedním z míst, které je na českém území spojené s holocaustem, je Terezín. Památník Terezín ročně navštíví přes dvě stě tisíc lidí, kteří si však většinou prohlédnou pouze Malou pevnost, a pominou zajímavé objekty ve zbývající části města. Proto se studenti Fakulty architektury na ČVUT na podzim začali zabývat plánováním toho, jak by mohl Terezín vypadat v roce 2030 a jak by bylo možné lépe využít i prostory Hlavní pevnosti. Na veřejné prezentaci studentských prací natáčela Jana Šustová.

Pevnost Terezín byla založena v roce 1780 pro potřeby rakouské armády

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio