Zprávy z židovského světa

19. květen 2011

Falafel je označení pro oblíbené smažené izraelské kuličky z mleté cizrny a fazolí fava. Na festivalu židovské kultury a jídla v americké Kalifornii byl minulý měsíc vytvořen zřejmě největší falafel – koule o průměru 32 centimetrů a váze 24 kilogramů. Bude zapsán do Guinnessovy knihy rekordů.

Osvětim v Polsku je známa především jako vyhlazovací tábor z doby okupace, ale před ní to bylo město s dlouhými židovskými dějinami. Má na ně upozornit právě zahájený multimediální projekt. Zahrnuje interaktivní mapu synagog ve městě před válkou i odkazy na místní židovské podniky, přináší filmy, fotografie, vzpomínky. Projekt, za nímž stojí Osvětimské židovské centrum, je financován z Holandska.

Izraelská vláda schválila seznam osobností, jejichž tváře se objeví na nových izraelských bankovkách. Nová série zahrne čtyři národní básníky. Na dvacetišekelové bankovce tak bude zobrazena Rachel Bluwstein známá jako Rachel Básnířka a na padesátišekelové Šaul Černikovsky. Stošekelovou bankovku bude zdobit tvář Ley Goldberg a dvousetšekelovou Natana Altermana. Ve všech případech se jedná o zakladatelské osobnosti moderní hebrejské poezie 19. a 20. století.

Gallupův ústav ve Spojených státech známý výzkumy veřejného mínění zveřejnil výsledky svého šetření o spokojenosti obyvatel 124 zemí světa v roce 2010. Izrael se na tomto žebříčku umístil na sedmém místě, když 63 % dotázaných z reprezentativního vzorku obyvatel uvedlo, že jsou se svým životem spokojeni. Za Izraelem skončily například i Spojené státy. Nejvíce spokojených obyvatel bylo podle výzkumu v Dánsku.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio