Spisovatel Josef Bor se zabýval i židovsko-křesťanskými vztahy

3. červenec 2011

Spisovatel Josef Bor je dnes znám spíše jen znalcům české literatury, ale v užším, česko-židovském kontextu jeho dílo nelze přehlédnout. Včera uplynulo 105 let od jeho narození.

Josef Bor, původním jménem Josef Bondy, se narodil 2. července 1906 v Ostravě. V Brně vystudoval právnickou fakultu, ale neméně než právnické praxi se věnoval literatuře, zejména pod vlivem tragických zážitků z druhé světové války. Josef Bor byl vězněn v Terezíně, Osvětimi a Buchenwaldu, za války ztratil celou rodinu. Autobiografické rysy nese jeho román „Opuštěná panenka“ z roku 1961, kronika osudu tří generací jedné židovské rodiny za nacistické okupace. V novele „Terezínské rekviem“ vydané o dva roky později se pak Josef Bor inspiroval skutečností: Zpracoval v ní nastudování díla Giuseppe Verdiho v terezínském ghettu. Knize se dostalo skvělého ohlasu nejen u nás, ale i v zahraničí – vyšla v 10 cizích jazycích.

Josef Bor se ovšem literárně věnoval i náboženským tématům, zvláště pak vztahům židů a křesťanů. Zabýval se křesťanským antijudaismem, křesťanství nahlížel z židovské perspektivy. Ježíš mu byl svrchovaně židovskou osobností, která plně respektovala židovský zákon i tradice svého národa. Na dané téma přednášel, publikoval eseje a zpracoval je též v dramatické formě, například ve hře „Ten třetí“. Některá z jeho děl zůstala jen torzem – například eseje „Proroci a jejich bůh“ nebo „Z tajemství Staré knihy“.

Josef Bor patřil k průkopníkům židovsko-křesťanské vzájemnosti a jako jeden z prvních u nás s takovými společnostmi, především v Německu, spolupracoval. Zemřel v Praze 31. ledna 1979.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio