Zprávy z židovského světa

6. listopad 2011

Podle amerických médií má bývalý guvernér státu Massachusetts Mitt Romney podporu významné části židovských členů a příznivců strany. Romney je favoritem nadcházejících primárních voleb, které určí kandidáta opoziční Republikánské strany na post amerického prezidenta. Židovští republikáni se ve své většině hlásí k tradičnějšímu pojetí pravicové politiky a Romney je pro ně důvěryhodný i jako zkušený vrcholový politik.

Izraelští vědci z Univerzity Bar-Ilan uvedli, že hebrejská Bible je dílem několika autorů. Stalo se tak na konferenci o počítačové lingvistice v americkém Portlandu. K tomuto závěru dovedl badatele nový počítačový program, kterým analyzovali Knihu knih. Jednoho tvůrce prý nemá ani biblických Pět knih Mojžíšových. K náboženské tezi, že hebrejská Bible je Božím dílem, vědci uvedli, že se nezabývali otázkou, proč se v jednotlivých biblických textech vyskytují stylistické rozdíly. S jejich existencí se však lze z náboženského hlediska smířit, protože Stvořitel mohl zprostředkovat posvátný text různými hlasy.

Američan Andrew Charon vytvořil židovskou verzi Sudoku jako aplikaci pro mobilní telefony. Namísto číslic nová hra zvaná „Judoku“ pracuje s židovskými symboly a hebrejskou abecedou.

Judoku - sudoku pro Židy
autor: Leo Pavlát
Spustit audio