Centrum Malach, Ignaz Petschek a tajné archivy varšavského ghetta

10. únor 2019

Pražské centrum Malach slavilo 9 let existence. Připomeneme podnikatele a filantropa Ignaze Petscheka. A představíme dokumentární film Kdo bude psát naši historii, který se dnes večer promítá na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale.

Před devíti lety vzniklo v samém srdci Prahy Centrum vizuální historie Malach, které mapuje příběhy lidí, kteří přežili genocidy, ať už jde o holokaust nebo genocidy ve Rwandě či Arménii. 9 let své činnosti centrum oslavilo konferencí, která představila novinky určené pro studenty, učitele i badatele v oblasti moderní historie. Na místě natáčela Daniela Brůhová.

Otevření Centra vizuální historie Malach

O rozvoj průmyslu se u nás významně zasloužili i podnikatelé z židovského prostředí. Nejúspěšnější z nich byl Ignaz Petschek. V pátek uplyne 85 let od jeho smrti. Bude o něm mluvit Leo Pavlát

Na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale diváci dnes večer uvidí hraný dokumentární film Kdo bude psát naši historii, který vypráví málo známý příběh tajných archivů z varšavského ghetta. Na jejich vzniku se podíleli historici, novináři i studenti s cílem zachytit pravdivou historii. Jejich tajný archiv na rozdíl od většiny z nich válku přežil. Více se dozvíte v příspěvku Jany Šustové.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio