Čím jsou si podobné Pesach a Velikonoce?

1. duben 2018

Židé slaví Pesach, křesťané Velikonoce. Oba svátky spolu souvisejí. Jak se žije na Hagiboru? Představíme nový web, který slouží všem zájemcům o aktuální dění v Izraeli.

V pátek večer začal jeden z nejvýznamnějších židovských svátků Pesach, během kterého si připomínáme vyvedení Izrealitů z egyptského otroctví Mojžíšem. V tu noc – 15. Nisanu – postihla Egypt poslední, desátá rána, kdy Hospodin zabíjel všechny prvorozené Egypťany. Teprve poté se faraon rozhodl propustit národ synů Izraele ze země. Letos se Pesach časově setkává s křesťanskými Velikonocemi. O podobnosti obou svátků se zajímala Daniela Brůhová.

Jedním z největších projektů Židovské obce v Praze je Domov sociální péče Hagibor, který zajišťuje důstojné stáří lidem, kteří nezřídka přežili hrůzy šoa. A jak se dozvíte z příspěvku Jany Šustové, domov umožňuje i setkávání různých generací a pečuje o kulturní a náboženský rozvoj členů židovské obce.

Domov sociální péče Hagibor

Nový web Israel.cz přináší všem zájemcům o dění v Izraeli aktuální zpravodajství, komentáře i přehled nejrůznějších akcí. Doménou tvůrců webu je pak exkluzivita zpráv. Zveřejňují totiž převážně informace, kterým v prostoru tradičních médií není věnováno příliš pozornosti. Podrobnosti zjišťovala Kateřina Havlíková přímo u šéfredaktora.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio