Co je progresivní judaismus?

17. červen 2018

Konference Evropské unie pro progresivní judaismus. Hospodářská spolupráce mezi Izraelem a Českou republikou. V Jeruzalémské synagoze v Praze probíhá výstava Uloupené umění.

Judaismus má řadu směrů – můžeme se například setkat s judaismem ortodoxním, konzervativním, reformovaným nebo progresivním. V Praze se nedávno uskutečnila konference Evropské unie pro progresivní judaismus, která zastřešuje více než 170 liberálních židovských komunit v Evropě. Českými členy jsou Židovská liberální unie a Bejt Simcha. Jana Šustová zjišťovala, v čem progresivní judaismus spočívá.

14. června byla pod záštitou ministra kultury České republiky v Jeruzalémské synagoze v Praze otevřena výstava Uloupené umění. Připravilo ji Centrum pro dokumentaci majetkových převodů kulturních statků obětí II. světové války, aby představilo svou činnost a také upozornilo na to, že dodneška se ve sbírkách a expozicích muzeí a galerií nacházejí umělecké předměty pocházející z majetku židovských občanů. Do těchto institucí se dostaly za války nebo v poválečném čase v rámci plánované pauperizace židovského obyvatelstva orgány okupační nacistické moci. Výstava potrvá do konce srpna a je otevřena denně, kromě sobot a židovských svátků, od 10 do 17 hodin. Natáčela na ní Daniela Brůhová.

Židovský hřbitov v Hořicích

Hodnota českého exportu do Izraele překročila v roce 2017 dvacet čtyři miliard korun. Před deseti lety přitom nedosáhla ani třetiny této částky. A hodnota vzájemné výměny zboží a služeb stále roste. Úspěch mají česká auta, lékařství a farmacie nebo třeba i informační technologie. Česko-izraelská spolupráce pokračuje i na poli vědeckém. Kateřina Havlíková se vydala zjistit, jak obchodní spolupráce vypadá a co se země od svých partnerů mohou naučit.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio