ČR definuje antisemitismus, komiksová soutěž a spisovatel Hugo Salus

3. únor 2019

Česká republika se stala dvanáctou zemí, která přijala definici antisemitismu. Audiovizuální nahrávky vzpomínek pamětníků holocaustu a dalších genocid 20. století si už 9 let můžeme poslechnout v pražském Centru Malach. A připomeneme také 90 let od úmrtí spisovatele Hugo Saluse.

Česká poslanecká sněmovna přijala pracovní definici antisemitismu, kterou vypracovala v roce 2016 Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu. K přijetí došlo u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu, který připadá na 27. ledna. K čemu je definice antisemitismu potřebná, zjišťovala Jana Šustová.

Přes 54 tisíc audiovizuálních nahrávek rozhovorů s pamětníky událostí celého 20. století si můžete poslechnout v samém srdci Prahy v Centru vizuální historie Malach. To sídlí v budově Matematicko-fyzikální fakulty na Malostranském náměstí a odbornou konferencí si připomnělo 9. výročí své existence. Její součástí bylo i ocenění nejlepších prací v komiksově výtvarné soutěži. Ta byla vyhlášena pro studenty a žáky všech typů škol, od mateřských až po vysokoškoláky. Na vyhlášení natáčela Daniela Brůhová.

Centrum vizuální historie Malach

Hugo Salus byl pražský, německy píšící spisovatel a básník židovského původu který věřil, že německá kultura je na přelomu 19. a 20. století pro Střední Evropu rozhodující. Zítra uplyne 90 let od jeho smrti. Terezie Jirásková natáčela s germanistou profesorem Milanem Tvrdíkem.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio