Dáma české kultury E. Bezdíčková, výstava J. Róny a vzpomínky D. Yaloma

10. březen 2019

Vydáme se za Erikou Bezdíčkovou, jednou z dam české kultury. Nová výstava malíře, sochaře a ilustrátora Jaroslava Róny. Představíme amerického psychoterapeuta Irvina Davida Yaloma.

Mezi osobnosti, které každoročně u příležitosti festivalu Mene Tekel oceňuje Ministerstvo kultury, se letos dostala také pamětnice holokaustu Erika Bezdíčková. Rodačce ze slovenské Žiliny bylo třináct let, když ji na rampě v Birkenau při selekci odtrhli od maminky. O tom, co tehdy prožívala, dlouho mlčela. Pak se ale rozhodla mluvit. Svým dílem i besedami přispívá k tomu, abychom ani my ostatní nezapomněli. Se spisovatelkou krátce po převzetí ocenění Dáma české kultury mluvila Martina Pouchlá.

Do Galerie Roberta Guttmanna můžete od tohoto týdne zajít na výstavu významného českého malíře, sochaře a ilustrátora Jaroslava Róny. Má název Kresby odjinud a představuje soubor kreseb z let 2012–18, které většinou vznikly na cestách, kde umělec nemůže malovat a kresby se tudíž stávají jediným prostředkem pro zachycení jeho představ a prožitků. Róna své kresby téměř vždy signuje, datuje a často také označuje místem vzniku, takže zčásti tvoří jakýsi cestovní deník. Na středeční vernisáži nechyběla Jana Šustová.

Jaroslav Róna

Irvin David Yalom je americký psychoterapeut a spisovatel židovského původu, autor řady úspěšných odborných i beletristických knih. Ve vzpomínkách s názvem Stávám se sám sebou, které vydalo Nakladatelství Portál, se obrací do svého nitra a odhaluje soukromí. S Marií Těthalovou, redaktorkou Nakladatelství Portál, která knihu redigovala, natáčela Terezie Jirásková.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio