Festival KOLNOA

7. říjen 2018

Festival izraelského filmu KOLNOA. Nový cyklus čtení Tóry. Jak reagovali na Mnichovskou dohodu Židé v tehdejší britské mandátní Palestině?

Festival izraelského filmu KOLNOA můžete od středy do neděle navštívit ve třech pražských kinech, v kině Pilotů, Kině 35 a kině Lucerna. Má podtitul Ochutnejte Izrael všemi smysly a za pozornost stojí doprovodný program, ve kterém můžete okusit izraelskou kuchyni, zatančit si podle metody Gaga nebo shlédnout výstavu fotografií Jerusalem Spotlight, či vyslechnout přednášky z dějin izaelského filmu. Festival nabízí nejen reprezentativní výběr současné izraelské kinematografie, ale také dokumentární filmy a seriál. S organizátory festivalu Terezou Regnerovou a Romanem Lesným natáčela Daniela Brůhová.

Včera v synagogách začal nový cyklus čtení Tóry – biblických Pěti knih Mojžíšových. A hned na počátku můžeme číst o hříchu prvních lidí. O tématu bude mluvit Leo Pavlát.

Svitek Tóry

Mnichovská dohoda z 29. září 1938 mezi Německem, Francií, Itálií a Velkou Británií o postoupení třetiny pohraničního území Československa Německu, je dodnes vnímaná rozporuplně. Jak na ni reagovalo tehdejší židovské obyvatelstvo Palestiny a jak to ovlivnilo česko - izraelské vztahy zjišťovala Terezie Jirásková, která mluvila s historikem Zbyňkem Tarantem, který se zabývá právě ohlasy Mnichova v jišuvu.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio