Jak chápat nový polský zákon?

11. únor 2018

Nový polský zákon ztíží bádání o vině Poláků za pronásledování Židů. 31. ledna zemřel nejvýraznější básník z generace zakladatelů Izraele Chajim Guri. A práci terezínských vychovatelů zmapovala historička Lenka Geidt.

Nový zákon, který již schválil polský parlament a podepsal prezident Adrzej Duda, má trestat každého, kdo obviňuje Polsko z účasti na nacistických zločinech. Jak tento zákon chápat? To je téma pro Leo Pavláta.

Ve věku 94 let zemřel významný izraelský básník a spisovatel Chajim Guri, který za své dílo obdržel nejvyšší izraelská ocenění. Patřil ke generaci zakladatelů Izraele, publikoval 12 básnických sbírek a 10 prozaických knih a natáčel dokumentární filmy s tematikou holocaustu. Jako novinář proslul zprávami ze soudního procesu s nacistickým zločincem Adolfem Eichmannem v roce 1961. Jeho medailon připravila Jana Šustová.

Izraelský básník Chajim Guri na archivní fotografii z filmu I'm a Civil War - The Life of Chaim Gouri

Lenka Geidt se narodila se v Litoměřicích, tedy kousek od Terezína. Příběhy, které se uvnitř ghetta odehrávaly, ji fascinovaly už od školních let. Není proto divu, že své práce, coby historička studující na Masarykově univerzitě, zaměřila právě na Terezín. Ve své dizertaci zmapovala terezínské vychovatele, díky kterým prožívaly děti svůj pobyt v ghettu méně bolestivě.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio