Jak souvisí právo s morálkou?

3. prosinec 2017

Právo a morálka spolu souvisejí, říká izraelský filozof David Enoch, který navštívil Prahu. Kurzy izraelského bojového umění Krav Maga jsou populární. České židovské rodiny s evangelickými předky.

Jak souvisí právo s morálkou? Zakládají se morální výroky na skutečnosti? To jsou příklady otázek, jimiž se zabývají filozofové v rámci tzv. metaetiky. Prahu nedávno navštívil jeden z předních zástupců metaetické filozofické školy, prof. David Enoch z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. Před jeho přednáškou v Ústavu státu a práva Akademie věd ČR s ním natáčela Leona Matušková:

Sebeobranný systém Krav Maga se v dnešní době těší velké oblibě. Bojové umění, které bylo vyvinuto po 2. světové válce pro armádní účely Izraele, se dočkalo několika úprav a dnes slouží nejen armádám, ale i policejním složkám i civilistům. A právě na kurz pro civilisty vyrazila do Krav Maga Academy Kateřina Havlíková.

Logo

Letos si připomínáme výročí počátku evropské reformace, u jejíhož zrodu stál německá kazatel Martin Luther a jeho 95 tezí, které poukazovaly na nedostatky tehdejší katolické církve a ovlivnily dění v řadě evropských zemí. A to i v zemích českých. Jak česká reformace ovlivnila české židy? To nám řekne Terezie Jirásková.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio