Jak vypadal židovský Prostějov?

14. říjen 2018

Penzion Charlese Jordana slouží v Praze židovským seniorům a slaví čtvrt století od svého vzniku. V prostějovském Špalíčku vystavují papírový model zdejších židovských uliček. A vzpomeneme také na písničkáře a disidenta Alexandra Galiče, od jeho narození uplyne 100 let.

Už 25 let v Praze slouží židovským seniorům Penzion Charlese Jordana. Nabízí trvalé bydlení klientům, kteří jsou schopni samostatného života, a pečovatelská služba jim stačí pouze ve všedních dnech. U příležitosti výročí se v penzionu v úterý konal den otevřených dveří, kam se vydala i Jana Šustová.

Kdo zavítá do prostějovského Špalíčku, může si až do 18. listopadu kromě stálé expozice o židovské komunitě prohlédnout ještě jednu tematickou výstavu. Spolek Hanácký Jeruzalém vybral zhruba pět desítek historických fotografií židovských ulic. Expozici Zmizelé židovské město s podtitulem Znovuobjevené navštívila i Martina Pouchlá.

19. října si připomenme 100 let od jeho narození písničkáře a disidenta Alexandra Galiče. Původně se jmenoval Ginzburg. Vystudoval divadelní studio Stanislavského, byl hercem, básníkem, autorem mnoha divadelních her a filmových scénářů. Stal se také laureátem Stalinovy ceny a v roce 1955 i členem Svazu sovětských spisovatelů. Jenže u Galiče došlo k zásadnímu obratu, když ve svých básních a písních začal karikovat svou zemi jako říši nabubřelosti a velkých lží. Vystoupil i proti okupaci Československa v roce 1968. Pak není divu, že v roce 1971 byl opakovaným hlasováním vyloučen ze Svazu spisovatelů a později i z ostatních tvůrčích svazů a v roce 1974 byl donucen k emigraci. Rok žil v Oslo, poté pracoval v rádiu Svoboda v Mnichově a od roku 1976 pak v Paříži. Daniela Brůhová se ptala znalce Galičova díla překladatele Milana Dvořáka, jaký to byl člověk.

Milan Dvořák

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio