Jaký byl festival v Třebíči?

5. srpen 2018

Ohlédneme se za festivalem židovské kultury v Třebíči. V Izraeli se debatuje o tom, jak definovat identitu židovského státu. Putování za židovskými památkami zamíří do Boskovic. moderuje Tomáš Töpfer.

Po Tomáši Garriguovi Masarykovi, Aloisi Jiráskovi nebo zachránci židovských dětí Antonínu Kalinovi získal čestné občanství města Třebíč i někdejší předseda Židovské obce Brno Pavel Fried. Občanství mu zástupci města slavnostně předali tento týden při zahájení festivalu Šamajim. Na přehlídku židovské kultury se do Třebíče vypravila i Martina Pouchlá…

Kneset schválil zákon o tom, že Izrael je národním státem židovského národa. Tato norma a názory, které ztělesňuje, vyvolaly v Izraeli velmi vyhrocenou debatu. Přiblíží ji Jan Fingerland.

Izrael

Jednou z nejmalebnějších a nejlépe dochovaných židovských čtvrtí v Česku se může chlubit moravské město Boskovice. Návštěvník tam uvidí barokní synagogu, několik rituálních lázní, židovský hřbitov, obecní dům a také pozoruhodné obytné domy, kterých se dodnes dochovalo sedmdesát devět z původních sto třiceti osmi. My se tam teď vypravíme s Janou Šustovou.

Drtivá většina někdejších židovským domů je pečlivě opravěná

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio