Jeruzalém, zdroj inspirace

10. září 2017

Jeruzalém jako věčný zdroj inspirace, téma česko-izraelského kolokvia. Blíží se židovský nový rok a to je příležitost, abychom se podívali na zvláštnosti židovského kalendáře. A před malou chvílí skončily v Kolíně sportovní hry Hakoach.

Jeruzalém jako věčný zdroj inspirace – to bylo téma česko-izraelského kolokvia, které se konalo v úterý na půdě Akademie věd v Praze. Jeruzalém jako vibrující centrum mnoha kultur, jazyků a náboženských tradic odnepaměti inspiruje umělce. Jeho vlivu na české architekty, výtvarníky a literáty minulých staletí, ale i uměleckému zpodobňování dnešního Jeruzaléma se tento týden věnovali účastníci česko-izraelského kolokvia v Praze. Nadšení vzbudil mimo jiné příspěvek o iluminovaném siduru, náhodou objeveném v jeruzalémské Národní knihově. Rukopis vznikl v 18. století na českém území, naši vědci o něm však dosud neměli ponětí. Více se dozvíte od Leony Matuškové.

Je září, ale Židé budou již zakrátko slavit svůj nový rok. To napovídá, že mají i svůj vlastní kalendář. Více v příspěvku Leo Pavláta.

Leo Pavlát, ředitel Židovského muzea v Praze

Od pátku hostil Kolín sportovní hry Hakoach. Účastníci měli možnost zapojit se do různých sportovních klání, ale i zúčastnit se kulturního a náboženského programu. Nechyběly bohoslužby, vycházky po kolínských památkách ani koncert kapely Tra-La. O hrách i židovském sportu mluvila Kateřina Havlíková s předsedou organizačního týmu Františkem Fendrychem.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio