Osud a knihy Evy Erbenové

18. únor 2018

Izraelské lidové tance si můžete se skupinou Besamim přijít zatančit i v Praze. Osud a knihy spisovatelky Evy Erbenové. Největší židovský prorok Mojžíš.

Izraelské lidové tance vznikly poměrně nedávno. Přesto se staly nedílnou součástí izraelské kultury. Tančí se na svatbách, slavnostech, o svátcích i v klubech a společenských sálech. Zatančit si je ale můžete i v Praze. Skupina Besamim pořádá každý čtvrtek od devatenácti hodin kurzy na náměstí Jiřího z Poděbrad. S mikrofonem je navštívila Kateřina Havlíková.

Eva Erbenová je izraelská spisovatelka židovského původu, která jako dítě přežila Terezín, Osvětim i pochod smrti. Narodila se v roce 1930 jako Eva Löwidtová a píše o idylickém dětství, které velmi hrubě narušila válka, tu přežila jako jediná z rodiny. Od roku 1949 žije v Izraeli, má tři děti devět vnoučat a kupu pravnoučat. Dětem školou povinným jezdí vyprávět o svých zážitcích z války nejen do Česka a Izraele, ale také do Německa nebo do USA. O jejích knihách s ní, při její poslední návštěvě Prahy, mluvila Daniela Brůhová.

Eva Loevidt-Erbenová poslední foto před deportací, Strašnice 1939

Podle hebrejského kalendáře připadá na tento čtvrtek sedmý den měsíce adar, kdy si Židé připomínají narození i úmrtí biblického Mojžíše. Muže, kterého židovská tradice považuje za největšího proroka. O této postavě bude mluvit Leo Pavlát.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio