Pavel Tigrid měl promyšlenou koncepci exilové práce

22. říjen 2017

Zeď Pinkasovy synagogy ponese svědectví holocaustu. Novinář s geniálním politickým instinktem Pavel Tigrid by 27. října oslavil sté narozeniny.

Když se v Praze po setmění vydáte k Pinkasově synagoze, spatříte černobílé fotografie promítané na štít nad budovou mikve. Připomínají oběti holokaustu, jejichž jména jsou vepsána do památníku v synagoze. Projekce více než šedesáti snímků na průčelí domu je první částí modernizované expozice Pinkasovy synagogy. Na místo se vypravila Kateřina Havlíková.

Pinkasova synagoga v Praze

Jen málokterý novinář zanechal tak výraznou stopu v novodobých českých dějinách jako Pavel Tigrid. A to i přesto, že velkou část života prožil v exilu. Je jedním z mála, u koho můžeme mluvit o skutečně promyšlené koncepci exilové práce. Za jeho první emigrací stojí i židovský původ. Více se dozvíte od Jany Slavíkové.

Po návratu do Československa byl Pavel Tigrid ministrem kultury ve vládě Václava Klause a měl rozhodující podíl na odstátnění Židovského muzea před 23 lety. Tomu se bude věnovat Leo Pavlát.

Pavel Tigrid (někdy v letech 1989-1992)

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio