Poselství rabína Heschela

18. březen 2018

Jaké filmy s židovskou tematikou se promítají na letošním festivalu Febiofest? Časopis Roš Chodeš. O čem přemýšlel rabín Heschel, mystik, filosof a prorok?

Ve čtvrtek začal v Praze jubilejní 25. ročník Mezinárodního filmového festivalu Febiofest, který letos divákům nabídne více než 160 celovečerních filmů. A jak se dozvíme od Jany Šustové, jsou mezi nimi i filmy s židovskou tematikou.

Febiofest 2018

Roš Chodeš, hebrejsky hlava měsíce, je název časopisu, který vydává Federace Židovských obcí v České republice. Měsíčník přináší informace o událostech v Izraeli, vzpomínky na historii, ale také novinky z oblasti kultury, umění nebo výzkumu. Podrobnosti vám přinese Kateřina Havlíková.

Titulka časopisu Roš Chodeš

Rabín Abraham Joshua Heschel patří mezi nejvlivnější židovské myslitele druhé poloviny 20. století, přesto jeho dílo zůstávalo českému čtenáři s drobnou výjimkou knihy Šabat spíše neznámé. K umenšení tohoto dluhu vůči židovské teologii a filosofii 20. století se pokouší přispět vydání dvou Heschelových knih z poslední doby – Kdo je člověk a Člověk hledá Boha. O osobnosti rabína Heschela uspořádalo Židovské muzeum v Praze přednášku. Natáčela tam Daniela Brůhová, která se ptala, co ovlivnilo někdejšího Heschelova studenta, pražského konzervativního rabína Ronalda Hoffberga.
.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio