Proč se udělují Ceny Maxe Broda?

10. červen 2018

Prostějovské nádraží má novou pamětní desku, která připomíná transporty do koncentračních táborů. Připomeneme Zdeňka Urbánka, nositele čestného titulu Spravedlivý mezi národy. A představíme laureáty Ceny Maxe Broda.

Ne každá cesta má šťastný konec. To na osudech dvanácti set místních Židů z nuceného transportu připomíná nová pamětní deska na prostějovském nádraží. Přitom právě kolem židovské historie města se vedou vleklé spory. Ale Spolek Hanácký Jeruzalém věří, že cestou k porozumění je i takováto historická upomínka. Na místě natáčela Martina Pouchlá.

V úterý 12. června uplyne 10 let od úmrtí Zdeňka Urbánka – překladatele, publicisty a statečného člověka. Více se o něm dozvíte od Leo Pavláta.

03650392.jpeg

Ve středu 6. června byli vyhlášeni laureáti 24. ročníku Ceny Maxe Broda. Studentskou literární soutěž pro studenty od 12 do 20 let o nejlepší esej pořádá Společnost Franze Kafky s cílem podpořit a vést mladé lidi k samostatnému uvažování, k hlubšímu zamyšlení nad aktuálními společenskými a kulturními jevy. Pravidelně se jí zúčastňují především mimopražští studenti. V Senátu ČR, kde slavnostní vyhlášení probíhalo, natáčela Daniela Brůhová.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio