Roš – hašana, židovský nový rok, začíná ve středu

17. září 2017

Atmosféra začátku židovského roku je ve znamení zpytování a pokání. Výstava v libereckém technickém muzeu: Liberec a křídla pro Izrael. Práh bolesti, příběh ženy, která přežila holocaust.

Den stvoření světa, ale i Den troubení, Den vzpomínání nebo Den soudu. Všechny tyto významy v sobě nese židovský svátek nového roku, Roš ha-šana. Ten se letos bude slavit v od středečního večera 20. září. Podle židovského kalendáře to bude rok 5778.

Před více než 70 lety vznikla v Liberci Vojenská odborná škola leteckých mechaniků. Samostatnou kapitolou liberecké školy pro mechaniky je vyškolení několika desítek příslušníku budoucí izraelské armády organizace HAGANA jako leteckých mechaniků v roce 1948. V tomto období se Československo stalo hlavním dodavatelem zbraní, nejprve pro sionistické hnutí v Palestině a po vyhlášení nezávislého státu v květnu 1948 také pro Stát Izrael. Tuto důležitou kapitolu česko-izraelských vztahů nyní připomíná i nově otevřená výstava v libereckém technickém muzeu.

Klub českých turistů v Liberci 42 let stoupá na Nový rok na Ještěd. Letos za výjimečně krásného počasí

Paní Vera Maisels žije v Izaraeli, ale má československé kořeny. Přežila holocaust a o svém životě napsala knihu Treshold of Pain, v češtině Práh bolesti. Při její návštěvě Prahy ji kolegyně Daniela Brůhová požádala, aby svou knihu představila.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio