Svátek Chanuka a domácí zvyky

10. prosinec 2017

Obec Hroubovice na Chrudimsku vybudovala pietní park a památník židovských obětí holocaustu. V úterý začíná Chanuka, k tomu svátku patří i oblíbená hra dreidlach. Izraelské spisovatelce Orly Castel- Bloomové vychází v češtině kniha Textil.

Třicet devět dětí dnes položilo rozsvícené svíčky k nově odhalenému památníku obětí holocaustu v Hroubovicích. Tato malá vesnička u Chrudimi památník i přilehlý pietní park vybudovala ze svých prostředků. Zároveň je patrně jedinou obcí v Česku, která má v obecním znaku Davidovu hvězdu. Od transportu Hroubovických Židů do koncentračních táborů v úterý uplynulo 75 let. Se starostou obce natáčela Jana Šustová.

V úterý večer začíná letos podle židovského kalendáře osmidenní židovský svátek Chanuka. Slaví se více doma než v synagoze a váže se k němu i řada domácích zvyklostí. Nejpopulárnější z nich je hra zvaná dreidlach.

K svátku Chanuka patří smažené koblihy, lesklé penízky a hra drejdl

Spisovatelka Orly Castel-Bloomová pochází z Tel Avivu, kde vystudovala filmovou fakultu místní univerzity, od roku 1989 vydala deset knih pro dospělé a jednu pro děti. Za svoji tvorbu získala řadu významných ocenění a její kniha Dolly City byla zahrnuta do Sbírky reprezentativních prací organizace UNESCO. V češtině nedávno vyšla i její poslední kniha Textil. Při této příležitosti s autorkou mluvila Terezie Jirásková.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio