Světový král knoflíků

21. říjen 2018

Kdo jím byl a jak vypadá neobvyklé muzeum, které založil? Při příležitosti blížícího se stoletého výročí republiky budeme mluvit o českožidovském hnutí. A také o mýtu výjimečné československé demokracie a vztahu k Židům.

Letos je tomu sto let od chvíle, kdy své první návštěvníky přivítalo Waldésovo muzeum knoflíků a šatních spínadel, které v pražských Vršovicích založil muž s přezdívkou „světový král knoflíků“. Byl jím Jindřich Waldés – židovský továrník, filantrop a mecenáš umění. Za druhé světové války byly jeho sbírky Němci zkonfiskovány a Waldés skončil v koncentračním táboře. Odtud se sice dostal, ale cestou do zámoří za nevyjasněných okolností zemřel. Více se dozvíte od Jany Šustové.

Jindřich Waldes (1876-1941)

Stoleté výročí republiky je příležitostí připomenout si nepříliš známé českožidovské hnutí. Více řekne Leo Pavlát

Československá republika se od počátku prezentovala jako demokracie postavená na idejích humanity, země s vyspělým národem, který nepotřebuje radit, jak má zacházet s menšinami na svém území. Historik Jan Láníček hovoří o mýtu výjimečné československé demokracie, který se čelní představitelé státu snažili udržovat nejen v meziválečném období, ale i v londýnském exilu a po roce 1945. S Janem Láníčkem natáčela Leona Matušková.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio