Žen rabínek přibývá

1. červenec 2018

Jaká je současná situace žen rabínek v židovských komunitách? Rozšíření památníku obětem šoa z českých zemí v pražské Pinkasově synagoze. Třebíčská židovská čtvrť je už 15 let na seznamu památek UNESCO.

V roce 2016 stanula v čele nábožensko-sionistické kongregace v jeruzalémské čtvrti Katamon žena – Karmit Feintuchová. Tehdejší rabín Benny Lau to okomentoval slovy: Více než polovinu našeho společenství tvoří ženy. „Proč by tedy v roli vůdce komunity nemohla být také žena?“ Jaká je současná situace žen rabínek v židovských komunitách zjišťovala Kateřina Havlíková.

Ve starobylé Pinkasově synagoze v Praze je jeden z nejstarších evropských památníků obětem šoa. Na jejích stěnách jsou od 2. poloviny 50. let zapsána jména bezmála 80 tisíc židovských obětí holocaustu z českých zemí, které nikde nemají svůj hrob a měly zůstat zapomenuty. Stálou expozici od tohoto týdne doplňují také výstavní prvky v exteriérech a digitální prezentace v interiéru. Více se dozvíte od Jany Šustové.

V úterý uplyne 15 let od zápisu třebíčských památek na seznam světového dědictví UNESCO. Tamní čtvrt a hřbitov jsou jedinými samostatnými židovskými památkami na prestižním seznamu mimo Izrael. Jak toto zviditelnění na mapě světa proměnilo genius loci stísněných domků u řeky ? Do třebíčských uliček se vydala Martina Pouchlá...

Zadní synagoga Třebíč - interiér

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio