Zprávy z židovského světa

7. leden 2007

Hebrejská univerzita v Jeruzalémě se mezi stovkou nejvýznamnějších světových univerzit umístila na 48. místě. Žebříček publikoval britský deník The Times ve své školské příloze. V první stovce se ještě umístila telavivská univerzita. V žebříčku, který nezapočítával americké univerzity, obsadila Hebrejská univerzita 29. místo, Univerzita v Tel Avivu 35. místo a Technická univerzita v Haifě 39. místo.

Na místě někdejšího koncentračního tábora Jasenovec v Chorvatsku byl odhalen nový památník. Skleněný monument nese jména tisíců obětí nacismu. Podle historiků v Jasenovci zahynulo až 97.000 Židů, Srbů a Romů. Nový památník vychází z původní stavby z roku 1960. Nyní k němu bylo přistavěno i informační a vzdělávací centrum.

Skotské Glasgow má od konce listopadu novou košer restauraci L´Chajim. Restaurace byla zřízena v místním synagogálním komplexu a krátce po jejím otevření ji navštívil vrchní britský rabín sir Jonathan Sacks. Jak však zaznamenal lokální tisk, košer jídlo se v skotském hlavním městě těší i zájmu místních obyvatel.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio