Zprávy z židovského světa

21. leden 2007

Francie uctila odhalením pamětní desky Josefa Fišeru, který zde - sám v exilu - v roce 1941 zřídil Křesťanský domov pro mládež. Záchranu v něm našlo 82 židovských dětí, jimž tehdy ani ne třicetiletý Fišera opatřil falešné dokumenty coby evangelíkům z Československa. Sám se jako spojka zapojil do francouzského hnutí odporu. Po válce zůstal ve Francii, kde působil jako profesor sociálních nauk na Sorbonně. Josef Fišera je nositelem vysokých francouzských, českých i izraelských státních vyznamenání. Zemřel loňského roku v Paříži.

Jak uvedla agentura Reuters, ve Vídni byly učiněny první kroky k obnově židovského sportovního klubu zrušeného nacisty v roce 1938. Sportovní komplex, který rovněž bude zahrnovat školu a synagogu, má být dokončen v roce 2009. Původní vídeňský klub Hakoach vznikl roku 1909 a jeho členy byli mnozí přední sportovci, kteří jako reprezentanti Rakouska uspěli i na olympijských hrách, zejména v plavání a zápase. Nacisté židovský sportovní komplex zničili. Pozemek byl v roce 2004 navrácen vídeňské židovské obci a nyní na něm již začaly stavební práce.

V polovině prosince byla ve švýcarském Saint Gallenu otevřena výstava, která připomíná Carla Lutze. Ten jako švýcarský vicekonzul v Budapešti přispěl k záchraně mnoha maďarských Židů, kterým opatřil švýcarské ochranné dopisy. V okupované Budapešti navíc zřídil 76 tzv. bezpečných domů pod švýcarskou diplomatickou ochranou, kde našli útočiště další pronásledovaní Židé. Lutz pocházející z křesťanské metodistické rodiny byl v Izraeli poctěn vyznamenáním Spravedlivý mezi národy. V rodném Švýcarsku však byl zpočátku kárán za překročení svých diplomatických pravomocí.

Odnož celosvětového chasidského hnutí Chabad v Rusku chce žalovat ruskou vládu kvůli náboženským knihám, které zde byly Chabadu konfiskovány komunistickým režimem před druhou světovou válkou. Knížky velké historické hodnoty totiž zůstávají ve Státní knihovně v Rusku a veškerá jednání zatím nevedla k jejich navrácení právoplatným dědicům.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio