Zprávy z židovského světa

4. únor 2007

V prosinci loňského roku zemřel v Německu ve věku 76 let trumpetista Oscar Klein. Narodil se ve Vídni, spolu s celou rodinou uprchl před nacisty do Švýcarska. Coby samouk se naučil hrát nejen na trubku, ale i na klarinet, kytaru a harmoniku. Svou hudební dráhu začal v padesátých letech minulého století v rodné Vídni a postupně hrál se všemi velkými jazzovými hráči své doby. V roce 1996 udělil rakouský prezident Thomas Klestil Oscaru Kleinovi stříbrnou čestnou medaili, jedno z nejvyšších rakouských státních vyznamenání.

Odnož celosvětového chasidského hnutí Chabad v Rusku chce žalovat ruskou vládu kvůli náboženským knihám, které zde byly Chabadu konfiskovány komunistickým režimem před druhou světovou válkou. Knížky velké historické hodnoty totiž zůstávají ve Státní knihovně v Rusku a jednání zatím nevedla k jejich navrácení právoplatným dědicům.

Na prahu nového roku zemřel v Jeruzalémě ve věku 95 let někdejší starosta města Teddy Kollek. Pocházel z Rakouska, odkud s celou rodinou uprchl před nacisty do Palestiny. Jeruzalémským starostou byl poprvé zvolen v roce 1965 a svou funkci zastával téměř tři desetiletí. Kollek se zasloužil o proměnu Jeruzaléma v moderní město, byl považován za politicky umírněnou osobnost v arabsko-izraelském konfliktu. Usiloval o překlenutí rozporů mezi různými etniky, ortodoxní židovskou komunitou a sekulární populací, vycházel vstříc požadavkům arabské části hlavního města Izraele.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio