Přátelé na druhém břehu, aneb co nás učí listopad

6. listopad 2016

Dnešní Vertikála má podtitulek „Přátelé na druhém břehu, aneb co nás učí listopad“. Pokud čekáte vysloveně dušičkovou nostalgii až smutek, budete překvapeni. Hosté Evy Hůlkové mluví o paradoxech bytí a nebytí s noblesou, nadhledem, smířením, a chybět nebude – věřte nevěřte – i nějaký ten humor a sebeironie. Neboť – jak zpracovat konečnost – na to není univerzální recept a všechny možnosti jsou otevřené.

Jisté je, že typickým rysem současné společnosti je neochota podstoupit katarzi, jak podotýká jeden z hostů, publicista Josef Duben. A psycholog Ivan Douda dodává, že smrt se dnes bojíme i pojmenovat. Bojíme se téměř jakýchkoli emocí. Neloučíme se. Minimalizujeme rituály spojené s odchodem blízkých. Proč je tolik nejasností, rozpaků a tabu kolem vztahu nás živých k těm, kteří nás předšli na druhý břeh? Vertikála nabídne názory celé řady zajímavých osobností a také anketu s vámi, občany.

Jeden z hostů pořadu říká: „Prožívám ve svém věku okamžiky, kdy bilancuji, ale v ostatním čase mám pocit téměř nesmrtelnosti!“

autor: ehů
Spustit audio