Čemu věří Češi

30. červenec 2006

Na máločem se dnes Češi shodnou tak vzácně jako na přesvědčení, že jsou nejvíce ateistickým národem Evropy. Podpis pod takovou tezi bez váhání připojí zapřísáhlí ateisté, stejně jako kovaní katolíci.

Sociologické průzkumy ale naznačují, že tato "víra" realitě moc neodpovídá. Podle výsledků mezinárodního sociologického šetření ISSP sice Česko opravdu patří k zemím s nejmenším vlivem tradičního náboženství. Zároveň ale pouze jeden Čech ze sta odmítá existenci nadpřirozena. Naopak víc než třetina tuzemců věří v posmrtný život a každý pátý v reinkarnaci.

Taková situace přitom není příznačná jen pro "bezbožné" Čechy. Ukázalo se, že i tradičně katoličtí Italové nechávají více peněz v obchodech s esoterickými pomůckami, než v kostelních kasičkách.

Naplňuje se tak odhad amerického sociologa Petera Bergera, který předpověděl, že moderní doba nebude věkem nenáboženským, jak se všeobecně věřilo, ale že bude naopak érou nábožensky velmi pestrou.

Hledání odpovědi na otázku, co tato změna pro společnost znamená, bude patřit toto vydání Výzev přítomnosti. Pozvání do studia tentokrát přijali sociolog náboženství Jan Spousta a religionista Jan Jandourek.

autor: Jozef Greš
Spustit audio