Co je za hranou lidské morálky, když etika lidem nebrání zabíjet?

3. srpen 2014

Odkud se berou lidské normy? Je morálka více produktem svobodné vůle člověka, nebo stále více diktátem vnucených pravidel? A co je už skutečně Za hranou?

O „Božím“ Desateru, o morálce v době války a potenciálu svobody beseduje David Šťáhlavský s hosty ve Studiu i s korespondenčně oslovenými lidmi, kteří mají k etice co říci. Pořad Za hranou tentokrát také nabízí jiný pohled na věci kolem nás a nastoluje často více otázek, než přináší odpovědí...

Evangelický teolog Pavel Keřkovský v otázce lidské svobody upozorňuje na morální limity, které člověka z jedné strany omezují, ale na druhou mu otevírají výhledy ke svobodné volbě. Morálka je tedy to, co mají lidé společné.

Naproti tomu učitel Buddhismu Jan Matuška odmítá jakákoliv omezení a zdůrazňuje, že lidi spojuje hluboká touha po štěstí, zatímco morálku odmítá, jako prostředek, kterým vládnoucí menšina ovládala porobenou většinu.

A Jakub Michálek z Pirátské strany přiznává historicky obrovský posun společenských norem. „V posledních dvou staletích se vnucené morální principy zužují, zdůrazňuje se individuální pojetí morálky. Všichni lidé mají společné jen určité principy a svůj život žijí podle svých představ o štěstí.“

autor: dst
Spustit audio