Co víme o muslimech v Česku?

11. květen 2014

Kdo jsou muslimové v Česku? V odborné literatuře (např. v publikaci Islám v srdci Evropy) se dočteme, že v Česku na rozdíl od mnoha zemí západní Evropy není početná, historicky etablovaná muslimská menšina. Navíc tu žijí muslimové asi z osmi desítek zemí, což znamená, že jde o velmi heterogenní skupinu a v žádném případě se o ní nedá mluvit jako o komunitě.

Většina z nás žádného muslima osobně nezná a má o českých muslimech zprostředkované (a často velmi zkreslené) informace. S tímto předpokladem pracuje projekt Muslimové očima českých školáků.

„Nejde o žádnou propagaci islámu. Cílem našeho projektu je naučit studenty středních škol a gymnázií kritickému myšlení. Islám a muslimové se ukázali jako dobré téma, na kterém si tuto dovednost lze osvojit,“ vysvětluje zakladatelka projektu Klára Popovová.

Ve výzkumu na 11 školách, který předcházel spuštění samotného vzdělávacího projektu, studenti před maturitou např. opakovaně uváděli, že tři čtvrtiny muslimů jsou Arabové nebo že čím větší část těla a obličeje mají muslimské ženy zahaleny, tím nižší mají vzdělání a tím více mají dětí. Studenti také často nevědí, že nejvíce muslimů žije v Indonésii.

Mezikulturní dialog

Salih Ylmaz z neziskové organizace Mozaiky patří k signatářům veřejného prohlášení fóra židů, křesťanů a muslimů Společný hlas, které odsoudilo policejní zásah z 25. dubna v některých pražských muslimských modlitebnách. Policejní ozbrojenci vtrhli mezi modlící se muslimy v pátek, což je pro ně zvláštní den, vysvětluje Salih Ylmaz: „Páteční bohoslužba s modlitbami začíná v poledních hodinách a je nenahraditelná. Páteční shromáždění je výlučné.“

Kriminalisté z ÚOOZ zasahují v sídle Islámské nadace v ulici Politických vězňů v Praze

Ylmaz jedním dechem doplňuje, že on při zásahu policistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu nebyl. Turečtí muslimové se v Praze nescházejí ani v informační kanceláři Islámského centra, ani na Černém mostě, ale v mešitě na Palmovce.

Ylmaz pochází z Turecka, v Česku žije jedenáctý rok a upřesňuje, že nevládní nezisková organizace Mozaiky pracuje v souladu s učením tureckého myslitele Fethullaha Gülena, který jako nejvhodnější prostředek pro dosažení vzájemného respektu a míru mezi různými kulturami a náboženstvími doporučuje dialog.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio