Inspirující oběť Ježíše Krista

20. duben 2014

O Velikonocích si křesťané připomínají oběť Ježíše Krista. Pořad Za hranou připomíná alespoň pár jmen těch, kdo se oběti nebáli. Uslyšíte o koncentračním táboře Dachau, kam bylo během druhé světové války dovezeno 2800 duchovních z různých koutů Evropy.

Potkali se tam italský dominikán Guiseppe Girotti, který zemřel na Velikonoce v roce 1945, pár týdnů před osvobozením, pozdější kardinál Josef Beran, publicista a filozof Jaroslav Šimsa nebo profesor teologie Miloš Bič.

Mezi ostnatými dráty koncentračního tábora se zrodil ekumenismus

Mezi křesťanskými duchovními brzo dozrálo přesvědčení, že je potřebná jednota křesťanů. „Koncentrační tábor Dachau bylo zřejmě dobré ohnisko nových podnětů,“ vysvětluje evangelický farář Miloš Rejchrt a připomíná, že tam vzniklo přátelství Josefa Berana a „otce zakladatele“ ekumenického překladu Bible Miloše Biče.

Vstupní brána koncentračního tábora v Dachau

Přátelství a vzájemná blízkost lidí, kteří se jeden na druhého umějí a musejí spolehnout, jsou podle Miloše Rejchrta účinnější, než „když nějaká církevní komise rozhodne, že bychom měli pěstovat ekumenismus a řekne nám kdy a jak.“

V nacistickém lágru byl na Velikonoce odsouzen k smrti také německý teolog Dietrich Bonhoeffer. Pro křesťany může být inspirující třeba v tom, že byl zklamán tehdejšími církevními institucemi, což je pocit společný mnoha křesťanům, nicméně uměl rozlišit mezi službou instituci a skutečnou vírou v Krista. „Tyto dvě věci se od sebe mohou dost lišit i v současnosti,“ upozorňuje Miloš Rejchrt.

Dietrich Bonhoeffer

Pro všechny lidi, tedy i nevěřící, může být příkladný Bonhoefferův důraz na to, nenechat se ohlupovat ideologií a nenechat se fascinovat mocí. „Řekl: Pozor! Hloupost není intelektuální deficit. Hloupým se může stát i člověk s velmi vysokým IQ, když se nechá fascinovat mocí,“ vysvětluje Rejchrt.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio