Je půst spíše pokání a odříkání nebo spiritualita a důvod k meditaci?

22. březen 2015

Co je to půst a proč se tak liší v jednotlivých církvích? Východní křesťané mají na postní akrivii postavený smysl své liturgie. „Jsou modlitby a obřady, které se používají je jednou ročně," říká ThDr. Marek Krupica Th.D., správce pražské pravoslavné eparchie duchovní správce v Litoměřicích. Dozvíte se, že i v době Velkého půstu před vzkříšením se ovšem světí neděle.

Jinak pravoslavní mají přísný živočišný půst. „Je to období přípravy, které má člověka navrátit to toho, v jakém byl stvořen, do relativní dokonalosti. Je to období, kdy není zvykem chodit do divadel, do kina, na koncerty. Ale hlavně je to období, kdy odpouštíme jeden druhému, kdy v sobě člověk znovu nachází lásku k druhým lidem."

Evangelíci naopak půst vlastně ani nesvětí. „…protože už několik staletí se na to díváme trochu jinak," vysvětluje Pavel Keřkovský z Evangelické fakulty UK. „Popeleční středa pro ně není nastartování pro další duchovní život a hledání smysluplných otázek. Ale po celý rok se pokoušejí o to, aby žili uměřeně a aby po celý rok tak byli nastartováni na závažné otázky, které jsou důležité pro křesťana a jeho spiritualitu."

autor: dst
Spustit audio