Život je dar, za který během dovolené můžeme děkovat. Zamyšlení Jana Vechety

2. červenec 2016

Také už vám začala dovolená? Nebo co nevidět začne? Nebo se na ni ještě budete pár týdnů těšit a necháváte si ji na pozdní léto?

Ať tak či tak, asi každý z nás, kdo jsme zařazeni do pracovního procesu, vítáme možnost na pár dnů všeho nechat a změnit prostředí. Vyjít si do lesa nebo k vodě, lehnout si na rozkvetlou louku nebo vnímat krásu modrých chrp v pšeničném poli. Dýchat čerstvý horský vzduch nebo vůni mořského pobřeží. Zkrátka – jen tak být. Vychutnat si pocit, že jsem, že existuji, a že kolem mě se odehrává zázrak zvaný „život“ – a já jsem jeho součástí.

Co je to vlastně život?

Rád bych připomněl sedm bodů, sedm střípků z mozaiky obsahu tohoto slova:

1. Ten první jsem už zmínil: Život je zázrak a – doplnil bych – život je tajemství – nevíme, odkud přichází a jak je to možné, že vůbec existuje?

2. Druhý bod je podobný: Život je nesamozřejmost: Jak jsme si zasloužili, že žijeme? Vždyť jsme tu vůbec nemuseli být!

3. Třetí charakteristika navazuje: Život je dar – nikdo z nás si jej nedal, nezasloužil, nepředplatil – všichni jsme jej dostali, a to zcela zdarma! Nejsme tedy jeho pány, ale příjemci a správci.

4. Za čtvrté: Život je křehký – jak málo stačí, aby nebyl – hlavně v počátku, ale i v průběhu. A musí být proto chráněn.

5. Protože – a to je za páté: Život je boj – kolik nebezpečí se staví proti němu! Ale právě v zápase se život utváří a posiluje.

6. Šestý bod: Život je cesta – je to stálý pohyb a změna, dál a hloub …

7. A nakonec - co dodat, jako sedmý bod? To podstatné: Život je účast na Bytí (s velkým počátečním písmenem „B“), je to účast na životě toho, který byl, je a bude, který JEST a jehož jméno je: „Jsem, který jsem“. Život je jeho dar a má ve své podstatě vepsánu potřebu se rozdávat. Je v nás život samotného Boha! V něm žijeme, pohybujeme se a jsme.

Necítíme potřebu za dar života občas poděkovat? Vděčnost je přece přirozená reakce, když jsme něco obdrželi. Není k tomu vhodná příležitost právě o dovolené – pojmou ji jako čas díkůvzdání za dar života? Přeji Vám prožití času regenerace sil v blízkosti Pána a Dárce života!

Autor je knězem v římskokatolické farnosti Domaslavice

autor: Jan Vecheta
Spustit audio