Nečekané dopady církevních restitucí

5. květen 2013

V krajích sílí debata, jestli by se o církevní neziskové organizace, které poskytují sociální služby, neměly starat samy církve. Neziskové organizace, jako je Charita ČR nebo Diakonie ČCE, přitom poskytují služby všem lidem bez ohledu na to, jestli jsou věřící.

Kraje argumentují tím, že církve teď mají peněz dost a krajské rozpočty zejí prázdnotou. Podrobněji na celý problém zaostříme s Magdalenou Trusinovou.

Někteří neziskoví poskytovatelé sociálních služeb, které zřizují církve, začali opatrně upozorňovat, že by kvůli tzv. církevním restitucím mohli mít ztížený přístup k penězům na své služby a provoz z veřejných rozpočtů, tedy od ministerstev a krajů.

Klientka Charity ČR s ošetřovatelkou

Právě kraje, kde se ve vedení prosadily strany nebo koalice ČSSD a KSČM, vzbuzovaly u církevních neziskových organizací obavy, protože tyto politické strany celý koncept církevních restitucí kritizují. V některých církevních neziskových organizacích se proto vyrojily pochyby, zda budou mít stejnou šanci dostat na sociální služby dotace od krajů jako ostatní neziskovky.

Církevní neziskové organizace nechtějí, aby je kraje „potrestaly“ za to, že církve letos začnou dostávat peněžitou část restitucí. Upozorňují v této souvislosti, že na krajích, ale i na Ministerstvu práce a sociálních věcí se začaly ozývat hlasy, že by církve měly svým neziskovým organizacím přispívat na provoz.

Příspěvek zřizovatele na provoz neziskových organizací je běžný v řadě zemí, v Česku ovšem o jeho podobě probíhá debata. Podle ředitele arcidiecézní Charity Brno Oldřicha Haičmana zatím není jasné, jak příspěvek zřizovatele vlastně definovat: „Kraje a obce podporují poskytovatele sociálních služeb, které zřizují, ale činí tak z daní a dalších prostředků, které církve prostě nemají.“

Charita je největší církevní nezisková organizace, která poskytuje pětinu všech sociálních služeb v zemi. Římskokatolická církev na její provoz přispívá – třeba Tříkrálovou sbírkou. „Například Tříkrálová sbírka je organizovaná Českou biskupskou konferencí a jde celá na Charitu ČR,“ doplňuje Haičman.

Tříkrálová sbírka 2012

Celá debata má několik rozměrů, což reflektovali i hejtmani. Na poslední Radě Asociace krajů ČR hejtmani téma financování neziskových organizací, které poskytují sociální služby, a jejichž zřizovatelé jsou církve, otevřeli, ovšem bez veřejných výstupů.

Jak se ale Českému rozhlasu Plus podařilo zjistit, hejtmani přístup ke krajským dotacím zatím příspěvkem zřizovatele podmiňovat nehodlají. Potvrdil to ústecký hejtman za KSČM Oldřich Bubeníček, který doplnil, že mezi hejtmany panuje shoda na tom, že sociální služby jsou důležité.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio