Katedrála Notre Dame de Paris

24. listopad 2013

Stařičká a důstojná, tak by se dala označit katedrála Notre Dame v Paříži. Inspirovala romanopisce, malíře i hudebníky. Letos oslavila 850 let. V jaké kondici je pařížský Chrám matky Boží?

Oslavy 850 let pařížské katedrály Notre Dame se chýlí ke konci

Letos uplynulo 850 let od okamžiku, kdy byl položen základní kámen pařížské katedrály Notre-Dame. Celá její stavba trvala 182 let. Dokončena byla v roce 1345. Tedy v době, kdy byla většina lidí negramotných, upozorňuje dobrovolný průvodce Christian Citeau.

„Katedrála musela k věřícím promlouvat jazykem, kterému lidé rozuměli – tedy pomocí symbolů a obrazů,“ říká Citeau a hned vysvětluje, že v symbolickém jazyce se středověký věřící dozvěděl mnoho informací už ze samotného průčelí, tedy ještě předtím, než do katedrály vůbec vešel.

Co nám katedrála svými symboly říká?

„Rozeta v průčelí nad vchodem je uprostřed pomyslného čtverce. Ten má čtyři strany. A čtyřka byla pro středověkého člověka jasným odkazem na stvoření světa. Vždyť ve světě jsou přítomné čtyři základní elementy: oheň, voda, země, vzduch, orientujeme se v něm podle čtyř světových stran, střídají se v něm čtyři roční období a lidé v něm procházejí čtyřmi fázemi života – dětstvím, mládím, dospělostí a stářím.“

Rozeta v průčelí katedrály Notre Dame v Paříži

A Citeau pokračuje: „Kulatá rozeta nad vchodem znárodňuje koloběh života, proto v ní najdeme například dvanáct znamení zvěrokruhu. Kruh je symbolem sám o sobě – nemá začátek, ani konec, je dokonalý – je symbolem samotného Boha.“

Ještě před vchodem do chrámu se tedy dozvídáme, že Bůh přišel do světa lidí – to je rozeta uprostřed pomyslného čtverce, mezi dvěma věžemi. Bůh se stal člověkem a pobýval mezi námi. Katedrála je potom místem, kde můžeme skrze liturgii toto mystérium křesťanství prožít a zároveň za něj vzdát Bohu díky.

Průvodce Christian Citeau je v důchodu, věřící i turisty provádí po Notre Dame zadarmo, stejně jako to dělají jeho kolegové z agentury CASA.

Na letošní výročí se katedrála pečlivě připravila

„Devět zvonů, jako měla Notre Dame před Velkou francouzskou revolucí, opravené varhany, kompletně vyměněné osvětlení,“ vypočítává rektor katedrály, monsignore Patrique Jacquin.

Do pařížské katedrály Notre Dame se vejde až 9000 tisíc lidí. Na délku měří 130 m, je široká 50 m a vysoká 35 m. V gotickém klenotu, který vyrostl na východní polovině ostrova Île de la Cité na řece Seině, se slouží každý den několik mší.

Další informace o katedrále Notre Dame v Paříži najdete na stránkách www.notredamedeparis.fr.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio