Křesadlo – cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci

30. březen 2014

20. března organizace Hestia již po třinácté udělila cenu Křesadlo deseti dobrovolníkům. Oslava se konala na pražském magistrátu v rezidenci primátora hl. m. Prahy, předávala ji paní Olga Sozanská z organizace Hestia a dlouholetý patron ceny Tomáš Töpfer.

Kdo čekal nudnou a patetickou oslavu, mýlil se. Předávání proběhlo v lehkém tónu, svižně a s humorem. Držitelé děkovali rodinám, příbuzným a známým okrajově. Mluvil jen ten, kdo chtěl. Proslovy držitelů ceny se tak omezovaly na kratší, trefná vyjádření, ve kterých vysvětlili, proč je baví věnovat svůj volný čas dobrovolnictví. Na otázku: Proč to děláte?, slyšeli diváci například i odpověď: „A proč ne.“

Paní Marii Čížkové je sedmdesát pět let, řadu let chodí pravidelně dělat společnost dětem do Thomayerovy nemocnice v pražské Krči.

Matějovi Pilátovi je dvacet osm a deset let dobrovolně trénuje a připravuje metodiky Asociace debatních klubů, to znamená, že učí mladé lidi kultivovaně, kriticky a efektivně diskutovat.

O něco málo starší Martin Srb spolupracuje s Oblastním spolkem Červeného kříže na Praze 1 jako velitel družstva humanitární jednotky, aktivně se účastní pomoci při živelných katastrofách a pomáhá také s přípravou projektů a finančním plánováním.

Martin Řeháček pomáhá členům organizace Nová trojka, o.s. při práci s informačními technologiemi, chodí si povídat s popálenými dětmi do pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a dává krev. K tomu pečuje o vlastní rodinu.

Je vidět, že se postoj k dobrovolnictví v České republice pomalu mění. Dobrovolnictví stále víc zajímá muže a seniory. Rozšiřuje se do oblastí, kterým se dříve vyhýbalo. Být dobrovolníkem je pro řadu z nich náplní života, obohacením, prestiží.

Kromě Prahy je cena Křesadlo udělována i v dalších městech ČR. Dobrovolníky oceňuje Liberec, Roudnice nad Labem, Olomouc Plzeň, Ústí nad Labem, Kladno, Chotěboř, Pelhřimov, Hlinsko, Karlovy Vary, Náchod a Hradec Králové. A na příští rok organizátoři plánují udělování ceny na celostátní úrovni.

V magazínu Zaostřeno uslyšíte letošní držitele ceny i zástupce organizace Hestia, předsedu Jiřího Tošnera a organizátorku propagace Barboru Novosadovou.

Spustit audio