10 let obnoveného židovského školství u nás

30. srpen 2007

Lauderovy školy při Židovské obci v Praze oslaví 3. září desáté výročí svého otevření. Může se zdát, že deset let existence školy v českých zemích, v nichž platí povinná školní docházka už od dob Marie Terezie, je doba směšná a nepodstatná. Pokud si však uvědomíme, že Lauderova škola je jedinou základní židovskou školou a jediným židovským gymnáziem v celé České republice, jeví se toto výročí zcela jinak.

Tradice židovského vzdělávání začala již ve starověku. Vzdělání vždy patřilo k hlavním židovským hodnotám, a tak již ve středověku a v počátcích novověku uměla převážná část židovského obyvatelstva číst a psát. Již od reforem Josefa II. z roku 1781 také vznikaly světské židovské školy, které v českých zemích navazovaly na tradiční systém náboženského vzdělávání a postupně je nahrazovaly. V roce 1940 byli Židé ze všech škol vyloučeni - po 159 letech, během nichž mohli navštěvovat všechny druhy škol včetně univerzit. Ani v těchto tíživých podmínkách Židé nerezignovali na svou budoucnost, kterou vždy spatřovali ve vzdělaných dětech, připravených na život. V nacisty okupované zemi vznikla řada nepovolených studijních kroužků, ilegální vzdělávání za nepoměrně horších okolností pokračovalo i v terezínském ghettu a jiných koncentračních táborech.

Vzhledem k velkým ztrátám, které Židé za války utrpěli, nebyly hned po válce židovské školy obnoveny. A po komunistickém puči 25. února 1948 už to nebylo možné. Proto je vznik Lauderových škol tak důležitý. Navazují na přerušenou historii rozvinutého židovského školství, jsou nejen důkazem toho, že Židé v naší zemi žijí dál, ale představují i symbol a naději do budoucna.

V září 1997 byla Židovskou obcí v Praze ustavena Lauderova základní škola a o dva roky později gymnázium. Ronald S. Lauder, současný předseda Světového židovského kongresu, zřídil prostřednictvím své nadace síť židovských škol v postkomunistických zemích a pražská židovská škola se od svého vzniku těší setrvalé a výrazné finanční pomoci této americké dobročinné organizace. Základní židovská škola v Praze se jmenuje Gur Arje neboli "Lvíče", což je hebrejský název jedné z knih slavného rabiho Löwa. Lauderovo gymnázium nese název Or Chadaš, což hebrejsky znamená "Nové světlo". Školu největším podílem financuje Židovská obec v Praze a jako každá škola zařazená do sítě škol dostává státní příspěvek podle počtu žáků. Od roku 2005 pomáhá při modernizaci školy i mezinárodní židovská nezisková organizace World ORT.

V roce 1997 nastoupilo do první třídy 13 dětí. V roce 1999 byla otevřena i šestá třída, která tenkrát měla 14 dětí, a současně 1. ročník gymnázia se 17 studenty. K zásadám Lauderových škol patří dodnes i to, že v jedné třídě může být maximálně 20 žáků.

Projektový den na téma Chanuka

Obě školy sledují povinné rámcové standardy vzdělávání, jak se s nimi lze setkat v jakékoli české škole. V rámci židovského vzdělávání nabízejí navíc výuku hebrejštiny a judaismu. V Lauderových školách se právě zpracovává možnost změnit čtyřleté gymnázium na gymnázium osmileté.

Za deset let ukončilo v pěti devátých třídách základní školy povinnou docházku 60 dětí, na židovském gymnáziu odmaturovalo 78 studentů. Na vysoké školy se pravidelně dostává 85 % absolventů gymnázia. V příštím školním roce by v základní škole mělo plnit povinnou školní docházku 87 dětí, na čtyřletém gymnáziu bude studovat kolem 40 studentů.

Lauderovy školy jsou otevřeny nejen židovským dětem, ale všem, kdo mají zájem o židovskou kulturu, historii a tradici. Od všech svých absolventů pak očekávají, že si budou vážit českého a židovského historicko-kulturního dědictví, u dětí z židovského prostředí pak předpokládají, že převezmou odpovědnost za předávání židovské tradice.

Oslavy 10. výročí školy budou spojeny s vernisáží putovní výstavy Židovské školství, kterou již Židovské muzeum v Praze představilo loni v Muzeu Jana Amose Komenského.

Isidor Kaufmann: Portrét chlapce, kolem 1900, olej na dřevě (z výstavy Židovské školství)

Oslav obnovy židovského školství v České republice, které v budově školy v Belgické ulici 25 v Praze 2 začínají v 9.00 hodin, a vernisáže výstavy od 10 hodin se zúčastní významní hosté: ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Dana Kuchtová, místopředseda Senátu PČR dr. Petr Pithart, starostka Prahy 2 Jana Černochová, předseda Židovské obce v Praze František Bányai, vrchní zemský a pražský rabín Efraim Karol Sidon a ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát. V jednání je účast primátor hl. m. Prahy pana Pavla Béma. Nadaci Ronalda S. Laudera bude zastupovat její výkonný viceprezident dr. George Bán z Budapešti a další významnou světovou židovskou organizaci World ORT bude při slavnosti zastupovat vedoucí jejího koordinačního odboru Vladimír Dribinskij z Londýna.

autor: Kateřina Dejmalová
Spustit audio