Libor Dvořák: Bulharsko čelí skandálu kolem církevních udavačů

21. leden 2012

Bulharsko v posledních dnech zažívá velký skandál kolem údajné spolupráce vysokých pravoslavných duchovních s tamní komunistickou státní bezpečností. Ta se měla týkat jedenácti dosud aktivních metropolitů ze čtrnácti.

Zatím neexistují řádné listinné důkazy, podle nichž by byl agentem státní bezpečnosti v dobách socialistického státu i patriarcha Maxim. Komise je toho názoru, že i kdyby případný patriarchův spis byl zničen, musely by existovat nepřímé indicie, a to se zatím neprokázalo.

Mluvčí vyšetřovací komise Bončevová pro sofijské noviny Standart uvedla, že metropolitové byli naverbováni v 70. a 80. letech minulého století, ale řadové věřící prý neudávali. „Patřili k nejvyššímu bulharskému kléru a zajímaly je jiné věci. Poskytovali informace o jiných metropolitech či o jiných církvích,“ konstatovala Bončevová. Lidově řečeno – své ovečky nepráskali, práskali jen sami sebe navzájem.

Televizi TV7 a listu Standart poskytl rozhovor i bývalý náčelník 6. správy bulharského výboru pro státní bezpečnost Dimitrij Ivanov, jehož instituce jako své spolupracovníky evidovala skoro všechny bulharské metropolity. Ten prohlásil, že všichni byli naverbováni nikoli z titulu svého vysokého duchovního postu, ale výlučně pro své osobní vlastnosti. Prý nepobírali žádnou finanční odměnu, jen tu a tam se na ně pamatovalo s malým dárkem.

Bulharský patriarcha Maxim

Ivanov se své někdejší informátory pokoušel bránit a zveřejnění jejich tajných spisů srovnal s těžbou zemního plynu z břidlic – ta prý také přináší mnohem víc škod než užitku. „Být spolupracovníkem bezpečnostní služby není amorální, amorální je udávat a intrikařit, jenže takové lidi najdete všude. Ať se nejdřív prokáže, zda činnost těchto duchovních někoho konkrétního poškodila,“ říká Ivanov.

Obvinění duchovní kontakty s tajnou policií připustili, ale jakoukoli vinu odmítli. Historik Momčil Metodijev pro ranní vysílání bulharské televize 18. ledna prohlásil, že agenturní minulost metropolitů je jen důsledkem toho, že obětí komunistické vlády byla celá bulharská pravoslavná církev. Novinář Goran Blagojev, který se církevním záležitostem trvale věnuje, zase soudí, že aféra nezasadila ránu pravoslavné církvi, ale jejímu vysokému kléru.

A zazněl i názor, že kdyby tohle vše bylo zveřejněno před dvaceti lety, zabránilo by to rozkolu v bulharské pravoslavné církvi. Na počátku 90. let totiž část duchovních patriarchu Maxima obvinila, že v roce 1971 se do čela církve dostal právě díky podpoře tajných služeb. Skandál tedy zatím rozhodně nekončí.

autor: ldo
Spustit audio