Tísňová péče Dorkas

21. leden 2012

Slezská diakonie zachraňuje lidské životy. Tato organizace, jejíž zřizovatelkou je Slezská církev evangelická, provozuje už od roku 2003 službu nazvanou Tísňová péče Dorkas. Díky ní se mnoha seniorům v Moravskoslezském kraji dostalo po infarktu či jiné vážné nehodě včasné lékařské péče.

Paní Hana z Ostravy je seniorka, žije sama a do tísňové péče Dorkas se přihlásila „pro jistotu“. Technici nainstalovali zařízení a jí samé dali na ruku náramek s důležitým tlačítkem. Neuběhlo ani čtrnáct dnů a paní Hana pocítila svíravou bolest na hrudi. Okamžitě zmáčkla knoflík a nahlásila svůj stav. Díky upozornění z ústředny přijela záchranka včas a paní Hana přežila svůj první infarkt. Situace se ještě dvakrát opakovala a pokaždé zasáhly pracovnice Slezské diakonie včas. Paní Hana tísňové péči Dorkas vděčí za svůj život.

Na jakém principu zařízení funguje? Vysvětluje zdravotní sestra Marie Tomisová:

„Při zmáčknutí tísňového tlačítka systém přenáší na náš dispečink hlasový signál a my slyšíme člověka, který hovoří z prostoru, co se stalo. Obyčejně upadl nebo má nějaké zdravotní problémy a v tom případě voláme buď pohotovostní službu nebo lékaře nebo přivoláme rodinu, souseda, podle toho, u koho má klíče.“

Součástí zařízení je také pohybové čidlo umístěné v bytě klienta. Pokud během dvanácti hodin nezaznamená pohyb, pracovnice tísňové péče ihned klienta kontaktují, aby zjistily, proč se po bytě nepohybuje. Marie Tomisová však popisuje ještě jednu službu, kterou tísňová péče Dorkas zabezpečuje:

„Když odchází uživatel dejme tomu do lázní nebo jde k dceři, k synovi, stiskne tlačítko s uzamčeným zámkem, tím pádem se systém zablokuje, a v případě, že by do toho bytu se někdo nepříslušný vloupal, tak nám to ukáže na obrazovce, že je tam cizí pohyb, a my okamžitě upozorňujeme rodinu, policii.“

Pokud se klient tísňové péče Dorkas cítí osamělý nebo mu není dobře, může kdykoli zatelefonovat do ústředního dispečinku, kde se mu věnuje pracovnice Slezské diakonie. To jsou nejčastěji zdravotní sestry, které ukončily svou profesní kariéru, ale chtějí i v důchodu pomáhat druhým lidem. Proto neudivuje, že součástí smlouvy s klienty je i zajištění pravidelných dotazů na jejich zdravotní a psychický stav. A co na této službě Slezské diakonie klienti nejvíce oceňují?

„Všichni říkají, že mají jistotu okamžité pomoci, že jsou klidnější, spokojenější a rádi, že můžou zůstat nadále ve svém bytě, že nemusí do nějakého jiného sociálního zařízení. A taktéž i rodinní příslušníci jsou spokojeni, že vědí, že pokud se něco stane, že bude mít jejich rodič okamžitou pomoc.“

Tísňovou péči Dorkas oceňují nejen senioři, ale také lidé imobilní a všichni, jejichž zdravotní stav může být ohrožen náhlými kolapsy, pády či jinými rizikovými stavy. Služba sídlí v Ostravě Nové Vsi a zájemci o ni mohou získat informace na telefonním čísle 596 613 513.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio