V pondělí začne Národní týden manželství

11. únor 2012

Týden od 13. do 19. února je vyhlášen jako Národní týden manželství. Jeho program bude zahájen v pondělí dopoledne tiskovou konferencí, která proběhne v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Po té už se rozběhne série mnoha akcí, přednášek, filmů, happeningů a besed.

Cesty k lepší komunikaci v manželství – takové je téma letošního týdne manželství, které organizátoři zvolili z toho důvodu, že většina rozváděných manželství u nás udává jako hlavní důvod rozchodu rozdílnost názorů a povah. Prostřednictvím komunikace, která vede k porozumění, lze však podle pořadatelů tuto rozdílnost nejen překonat, ale učinit z ní dokonce silnou stránku manželského páru.

Jedním z lektorů, který bude mít příští týden o partnerských vztazích několik přednášek, je psycholog Pavel Raus, autor knihy Spojenci namísto protivníků, kterou právě vydalo Nakladatelství Návrat domů. Má podle něj vůbec smysl o vztazích v manželství mluvit v zemi, kde je rodina zjevně v krizi?

Pavel Raus: Spojenci namísto protivníků

„Když se člověk podívá na statistiky, tak vidí, že rodina prochází docela bouřlivým vývojem a že určité věci jsou v pohybu. Na druhou stranu – jestli dneska lidem v naší zemi na něčem záleží, tak to jsou vztahy. Blízký vztah je pro ně nesmírně důležitý, má vysokou hodnotu a domnívám se, že už proto stojí za to o těchto otázkách mluvit. To je příležitost, jak si uvědomit, jak cenná je rodina a jak je úžasné, pokud si můžeme v rodině navzájem pomáhat a můžeme se soustředit na to, jak žít v rodině ještě lepším životem.“

Do Národního týdne manželství se zapojí řada občanských organizací, společenských středisek, manželských poraden, církví i městských samospráv. Právě na ty se obracejí organizátoři týdne s výzvou, aby podpořily mezinárodní happening nazvaný „Zahoďte klíč“. Pro milence a manžele by měl být v každém městě vyhrazen jeden most, na jehož zábradlí umístí páry jako výraz slibu své věrnosti visací zámek se svými jmény. Zámek zamknou a klíč pak zahodí do řeky. Na mostě tak zůstane napořád svědek jejich lásky.

Visasí zámky se jmény manželů či partnerů na mostě v polském městě Vratislav

Jinou akcí, která Národnímu týdnu manželství předchází, je víkendový seminář na téma otcovství, který proběhne na Evangelikálním teologickém semináři v Praze. Proč právě otcovství? Vysvětluje opět Pavel Raus:

„Otcovství je oblast, kde podle mých zkušeností lidé prožívají hodně zápasů, hodně zranění, a souvisí s mnoha dalšími problémy v našem životě. Ten seminář se snaží být takovou prevencí a snaží se pomoci jednak lidem, kteří prožívají problémy se svým otcem, k uzdravení, a jednak těm, kdo jsou otcové nebo potenciálně budou otcové, aby se připravili na svou roli.“

Psycholog Pavel Raus

Národní týden manželství byl poprvé vyhlášen v roce 1996 ve Velké Británii. U nás se objevil v roce 2007 a v současné době se připravuje ještě v dalších 14 zemích na světě. Přehled všech akcí, které se u příležitosti tohoto týdne uskuteční, je možno nalézt na webových stránkách www.tydenmanzelstvi.cz.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio