Drážďany si připomenou 67. výročí bombardování města spojeneckými vojsky

11. únor 2012

Pietní akty, bohoslužby, diskuse, mírové pochody i koncerty. Saské Drážďany se chystají připomenout si 67. výročí ničivých náletů spojeneckých vojsk. Druhá světová válka ovšem poznamenala také osud britského města Coventry, se kterých dnes metropole na Labi udržuje čilé přátelské vztahy. Za jedním příkladem se vydáme do drážďanského Kostela Panny Marie.

Anglické město Coventry v noci z 14.na 15. listopadu 1940 stalo terčem ničivého bombardování Wehrmachtu. Z velkolepé katedrály v centru zbyly jen trosky, stovky hřebů a ohořelých trámů.

„Tehdejší probošt z Coventry ze dvou trámů zformoval kříž, který vztyčil na kamenném oltáři zničené katedrály a zformuloval modlitbu usmíření. Později byl složením tří původních hřebů vytvořen známý Kříž z hřebů, který přijala za svůj komunita z katedrály v Coventry usilující o smíření. Po válce začala vznikat společenství Kříže z hřebů a dávala dohromady města se stejným osudem, jako Coventry, tedy města, která zažila ničivou sílu války. Symbolem usmíření se stal právě kříž z hřebů. Jeden stojí také na oltáři v našem kostele Panny Marie, který je členem tohoto sdružení. S Coventry jsme navíc propojeni i hudebně, chlapecký sbor tamní katedrály u nás opět vystoupí, což je krásný příklad živoucího usmíření.“

Skladatel a varhaník Matthias Grünert, kantor sboru a orchestru Kostela Panny Marie v Drážďanech

Řekl Českému rozhlasu skladatel a varhaník Matthias Grünert, kantor sboru a orchestru Kostela Panny Marie, který se souborem na oplátku vystoupí v Coventry v květnu.

„Letos půjde o mimořádnou událost, Coventry totiž oslaví 50 let nového kostela, který byl postaven vedle ruiny katedrály, kterou zničily bomby Wehrmachtu. Je pro nás velkou ctí i potěšením zpívat právě u příležitosti tohoto jubilea,“ těší se kantor Matthias Grünert.

Utrpení a oběti hrůz druhé světové války uctí také nové hudební dílo - Drážďanské Requiem – které složila mladá ruská skladatelka Lera Auerbach žijící ve Spojených státech a které uvede rovněž Kostel Panny Marie - Frauenkirche. V Semperově opeře bude zase předána prestižní mezinárodní Cena míru, kterou obdrží vlivný americký novinář a fotoreportér James Nachtwey, jeden z nejvýznamnějších válečných fotografů.

Chybět nebude ani již tradiční tichá demonstrace obyvatel města proti extremismu a rasismu. Nehledě na národnost či vyznání chtějí drážďanští s bílou růží v klopě kabátů vytvořit 13. a 18. února několikakilometrový lidský řetězec, aby za zvuků zvonů všech Božích domů tiše demonstrovali vzpomínku na oběti i poselství – válka není poslední, nýbrž špatné řešení.

autor: zis
Spustit audio