Na půdě Univerzity Karlovy vzniklo nové Centrum židovských studií

11. březen 2012

Pokud vás zajímají témata spojená s židovstvím, máte jedinečnou možnost dozvědět se víc. Pražská Filozofická fakulta založila Centrum židovských studií. Již v tomto semestru se konají veřejně přístupné přednášky i semináře, do nichž studenti stále mohou zapsat.

Proč je i dnes zajímavý tvůrce legendárního golema rabi Löw? Jak ovlivnili židé architekturu Prahy? A jak se o židech píše v české literatuře? To všechno jsou témata, kterým se bude věnovat nově založené Centrum židovských studií Univerzity Karlovy.

„Centrum židovských studií na Filozofické fakultě se snaží zastřešit aktivity, které na univerzitní půdě probíhají již dlouhodobě. Jednou z takových iniciativ byla například výstava Vytěsněná elita, kterou můžeme stále vidět ve foyer Filozofické fakulty.“

Říká spoluzakladatelka Centra židovských studií Marcela Zoufalá.

„Centrum židovských studií je interdisciplinární platformou Filozofické fakulty, která se pokusí propojit badatelské a výukové aktivity v oblasti židovské literatury, historie, filozofie, náboženství, jazyka, umění a kultury.“

Centrum židovských studií má ambici nabízet v blízké budoucnosti bakalářské, magisterské i doktorské studijní programy. Řadu aktivit ale nabízí už nyní.

Organizuje veřejně přístupné přednášky renomovaných odborníků na židovská studia. V pondělí 12. března tak na půdě Ústavu filozofie a religionistiky vystoupí profesor Harvardovy univerzity James Russell. Bude mluvit o tajných knihách v dějinách náboženství.

V tomto semestru Centrum dále nabízí zajímavé pravidelné semináře, do nichž se studenti Karlovy univerzity v rámci volitelných předmětů ještě mohou zapsat.

„Máme zde například Židovské motivy a antisemitismus v české literatuře 19. a 20. století, dále Židé a ti druzí, Židovská Praha – architektura, výtvarné umění a hudba a nebo kurzy probíhající v němčině.“

Na duben Centrum připravuje mezinárodní konferenci věnovanou pražské německé literatuře 19. a 20. století. V červnu zase chystá workshop Šoa v literatuře, divadle a filmu ve střední Evropě.

„Konference mezinárodního významu, na které by se měli sejít renomovaní židovští učenci opravdu z celého světa, je naplánována na květen 2013 ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci k 400. výročí úmrtí pražského židovského historika, matematika a astronoma a astrologa Davida Ganse.“

Dodává spoluzakladatelka Centra židovských studií v Praze Marcela Zoufalá.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio