Premiéra skladby Mazkeret Jaromíra Vogela na festivalu Ameropa zdůrazní myšlenku tolerance

15. červenec 2012

Již za několik dní, 4. srpna, se ve Dvořákově síni Rudolfina uskuteční mimořádný hudební projekt nazvaný „Mazkeret“. Hebrejsky toto slovo znamená „vzpomínka, připomínka“ a k uskutečnění projektu spojily síly občanské sdružení Muzika Judaika a pořadatelé dvou festivalů, kteří „Mazkeret“ zařadili do svých programů: 15. ročníku festivalu „Lesní roh Praha“ a 19. ročníku „Mezinárodního festivalu komorní hry Ameropa“.

Festival „Ameropa“ je svým nejvlastnějším posláním zasvěcen „osvobozující rolí hudby v čase nesvobody“ a svou anglickou zkratkou odkazuje k multikulturní, humanitně volené dramaturgii. Toto zaměření oslovilo i hudebního skladatele Jaromíra Vogela. Na sklonku minulého roku byla v premiéře uvedena jeho symfonie "Chaim be-tikva" – „Život v naději“, věnovaná zachránci židovských dětí siru Nicholasi Wintonovi a památce obětí terezínského ghetta za 2. světové války. Pro festival „Ameropa“ nyní vytvořil nové dílo „Mazkeret“.

Premiéra této rozsáhlé skladby pro symfonický orchestr, smíšený pěvecký sbor, dětský sbor, sólový lesní roh a vokální i další instrumentální sólisty podtrhne vždy aktuální myšlenku tolerance a lidské vzájemnosti a klade si za cíl vyslat toto poselství co nejemotivnějším, umělecky působivým způsobem.

Mezi symfonickými větami skladby jako její součást zazní dvě Intermezza pro klavírní trio a dětský komorní soubor. K provedení symfonie je přizván německý pěvecký sbor Kammerchor Freiburg, smíšený sbor pražského Hlaholu, komorní sbor La gioia a dětský pěvecký sbor Camerata Praha. Uměleckým zážitkem pro posluchače budou mezinárodní sólisté, kteří na koncertě vystoupí za doprovodu orchestru Camerata filarmonica Bohemia, rozšířeného také o umělce z festivalu Ameropa. Dirigenty koncertu budou Vadim Mazo a Jiří Havlík.

Účastníci festivalu „Ameropa 2012“, zahájeném již tento měsíc, interpretují komorní hudbu mnoha zemí, přičemž čeští autoři jsou zastoupeni díly vzniklými v terezínském ghettu. Právě dnes v podvečer se v Terezíně po návštěvě zdejšího památníku uskutečnil jeden z koncertů.

Symfonický koncert „Mazkeret“ s hudbou Jaromíra Vogela připravený na 4. srpna zapadá do tohoto rámce. Zločin šoa patří k nejobludnějším v dějinách. Tvůrce sám i občanské sdružení „Muzika Judaika“, s nímž je spjat, považují za povinnost vůči zavražděným, ale i vůči živým, vzít si z onoho úděsného období poučení.

Jaromír Vogel u piana

Koncert by měl dát z letní Prahy zaznít myšlenkám svobody, humanity a přátelské spolupráce a spojit prostřednictvím hudby nejen jednotlivé tóny a interprety, ale všechny lidi bez rozdílu.

autor: Blanka Vogelová
Spustit audio