Vzpomínka na všechny věrné zemřelé v pražské arcidiecézi

31. říjen 2012

V pátek 2. listopadu 2012 bude u příležitosti Vzpomínky na všechny věrné zemřelé pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP od 17.00 hodin slavit mši svatou v bazilice sv. apoštolů Petra a Pavla na Vyšehradě. Po bohoslužbě bude následovat požehnání hřbitova na Slavíně.

Mše svaté za věrné zemřelé budou probíhat také na jiných místech pražské arcidiecéze. V chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně bude od 17.00 hodin provedeno Mozartovo Requiem - d moll. Účinkovat bude soubor Praga Sinfonietta. Více na www.stnicholas.cz.

V chrámu Matky Boží před Týnem zazní při mši svaté za Všechny věrné zemřelé od 18.00 hodin Requiem W. A. Mozarta v provedení sboru Notre Dame a ansámblu Piccolo Coro a Piccola Orchestra. Více na www.tyn.cz.

V kostele Nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu se bude od 20.00 hodin konat bohoslužba za zemřelé, kterou celebruje Mons. Tomáš Halík. Při mši svaté zazní Mozartovo Requiem. Účinkuje: Capella Regia Praha, Pražský komorní sbor, řídí Robert Hugo. Sólisté: soprán - Marie Fajtová, alt - Nadia Ladkany, tenor - Ondřej Šmíd, bas - Jan Morávek. Více na http://salvator.farnost.cz.

Bohoslužba na vyšehradském Slavíně má dlouhou tradici. Pod širým nebem půjde i tentokrát průvod s rozžatými svíčkami, aby se, obklopen hroby významných osobností moderních českých dějin, společně pomodlil za zemřelé. Společnou modlitbu na hřbitově povede děkan kapituly Mons. Tomáš Holub. Vyšehrad spjatý s počátky české státnosti i křesťanské víry je také vhodným místem pro hlubší zamyšlení.

Památka všech věrných zemřelých či lidově "dušičky" je dnem, kdy se církev modlí za zemřelé. Modlitba za zemřelé patří k nejstarší křesťanské tradici. Jako památku ji zavedl roku 998 clunyjský opat Odilo († 1048). Ve 13. století se tento zvyk rozšířil v západní církvi a papež Benedikt XV. jej v roce 1915 potvrdil pro celou církev.

Doba památky zesnulých, kdy si připomínáme ty, co již nejsou mezi námi, je příležitostí položit si otázku po smyslu vlastního života. Vzpomínáme na naše blízké a v duchu se ptáme, jaké svědectví nám zanechali.

Více na www.kkvys.cz.

autor: Arcibiskupství pražské
Spustit audio