Krakovský Wawel a Pražský hrad

21. listopad 2012

Arcibiskupství pražské a Katolická teologická fakulta UK zvou na druhou konferenci věnovanou fenoménu katedrály. Ve čtvrtek 22. listopadu 2012 se bude od 14.00 hodin v Mladotově domě na Pražském hradě hovořit na téma "Rozvoj katedrál a katedrálních okrsků ve 20. a 21. století".

Význam krakovského Wawelu představí sám krakovský arcibiskup kardinál Stanisław Dziwisz bývalý důvěrník papeže Jana Pavla II., který přijíždí do Prahy na pozvání kardinála Dominika Duka OP. Přestavby Wawelu a jejich architekta Adolfa Szysko-Bohusze, vynikajícího „polského Plečnika“, přiblíží přední polský odborník prof. Jacek Urban. Proměnami pražské katedrály nás přímo ve Sv. Vítu provede Zdeněk Lukeš, jeden z nejpovolanějších odborníků na Pražský hrad a českou moderní architekturu vůbec.

Krakovský Wawel a Pražský hrad jsou světově unikátní místa, která mají mnoho společného. Katedrály totiž obvykle stojí ve městech, nikoli na kopci, natožpak v areálu královského sídla. Ačkoli jsou katedrály pro většinu lidí symboly neměnnosti, hluboké tradice, pevnosti a identity celé země, právě ta pražská i krakovská prošly ve 20. století bouřlivým vývojem a mnohokráte stály i v centru společenského a politického života.

katedrála na hradě Wawel

Hostitel a iniciátor konference, kardinál Dominik Duka OP, nakonec zasedne spolu s přednášejícími k debatnímu stolu a bude čelit obtížným otázkám, jak dnes rozvíjet potenciál takovýchto prominentních míst minulosti i současnosti. Jaký mají katedrály význam pro člověka 21. století? Je dnes ještě možné je dostavovat či přestavovat? Jsou vlastně katedrály vůbec někdy dostavěné? Je katedrála jen symbolem církve, minulosti, němým svědkem zašlé slávy, nebo stále oslovuje člověka a společnost? Pokud ano, jak se to dělá a jak by to dnes mělo ideálně vypadat? Konferenci moderuje Norbert Schmidt, vedoucí Centra teologie a umění při Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy.

Krakovský arcibiskup kardinál Stanislaw Dziwisz bude den před konferencí 21. listopadu sloužit v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha od 18.00 hodin slavnostní bohoslužbu na svátek sv. Cecilie.

Na konferenci, která bude simultánně tlumočená, je dobré se předem přihlásit, protože kapacita míst a sluchátek je omezená. Přihlašujte se, prosíme, zde: michal.breza@apha.cz.

Druhá konference navazuje na loňskou, která byla věnována vzájemnému vztahu pražské a pařížské katedrály. O současném životě katedrály Notre-Dame tehdy promluvil pařížský arcibiskup kardinál André Vingt-Trois. Na letošní konferenci spolupracují Metropolitní kapitula u Sv. Víta v Praze, Správa Pražského hradu, Dominikánská 8 a teologická revue Salve. Více na http://ctu-uk.cz.

autor: Arcibiskupství pražské
Spustit audio